marți, 27 noiembrie 2012

Prajitura cabana




Cabana sau acoperis de casa, oricum s-ar numi, e tot o reteta veche din caietul mamei, dar pe care eu am modificat-o dupa gustul meu, in sensul ca am inlocuit margarina/untul din crema cu frisca. 
Poze cu etapele nu am, pentru ca am facut prajitura seara si nu ies bine pozele daca nu am lumina naturala.

Foi:
 - 250 g zahar
 - 80 g unt
 - 600 g faina
 - 3 linguri miere
 - 4 linguri lapte
 - 2 oua intregi
 - 1 lingurita bicarbonat de sodiu

Se amesteca oul cu zaharul, untul, mierea , laptele si bicarbonatul si se pune pe aburi. Se amesteca in continuu pana se ingroasa.Se ia vasul de pe aburi si treptat se adauga faina, se amesteca, apoi se scoate aluatul pe planseta . Se lucreaza pe planseta presarata cu faina pentru ca aluatul e destul de lipicios.
Se imparte aluatul in doua parti egale. In jumatate se pun 2 linguri cacao.
Din jumatatea alba se intind doua foi si se coc pe dosul unei tavi unse cu unt si tapetata cu faina. Inainte de coacere am trasat cu ajutorul unui liniar :D doua linii astfel incat sa rezulte doua fasii egale pentru peretii cabanutei si foaia din mijloc am lasat-o putin mai lata. (7.5 cm pentru fasiile laterale si 8.5 cm pentru fasia din mijloc)
Aluatul cu cacao se imparte in 12 bile egale, din care se modeleaza 12 bare care la fel se coc pe dosul tavii.

Crema:
-2 budinci de vanilie
-750 ml lapte
-8 linguri zahar (sau dupa gust)
-2 plicuri zahar vanilat
-250 ml frisca lichida (am folosit Meggle)
Se amesteca praful de budinca cu zaharul, vanilia, laptele si se fierbe pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca, dupa care se amesteca cu frisca batuta.
(Eu am uitat sa mixez budinca inainte de a o amesteca cu frisca, motiv pentru care in prajitura se vad niste picatele de budinca. :) )
 (se poate face o crema de vanilie daca aveti timp si chef si nu vreti sa folositi praf de budinca)

Glazura:
-200 g ciocolata amaruie
-frisca lichida

Asamblare:
Mai intai se glazureaza cu ciocolata topita peretii cabanutelor. Pe fasia din mijloc se pune crema, apoi 3 bare, din nou crema, 2 bare, crema, o bara, crema si se pun marginile, presand usor sa se lipeasca.




 




10 comentarii:

  1. Foarte buna prajitura!!!!O reteta foarte veche dar buna rau!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mmm, cred ca e un deliciu!!!Arata tare apetisant!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristina,sajnos Nálad is nagyon régen jártam,de ki sem látszom a munkából.De mivel jön a karácsony így körbe kell nézzek,sok az elmaradásom!
    Nagyon finom kis süti lehet ez,de biztos nem készítem el,mert nagyon macerás!De megízlelném az biztos!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata tare bine, imi aduce aminte de anii cand faceam sarbatorile la bunici, si prajitura asta era in capul listei ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. As vrea sa pregatesc minunea asta,insa,zaharul ma sperie.E mult zahar,m-as opri la 300 g(150 g foi,150 g crema),poate chiar mai putin daca folosesc si cele 3 linguri miere(edulcoreaza mai puternic decat zaharul) .

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Cris pentru reteta! Am facut senzatie :D
    Hai sa vezi cum mi-a iesit mie! :D https://cristina-cristinasworld.blogspot.com/2018/06/prajitura-cabana.html
    Am avut un pic de furca cu bastonasele, dar totul s-a terminat bine pana urma :D

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.