sâmbătă, 10 aprilie 2021

Basbousa

 

Basbousa este o prajitura traditionala din Orientul Mijlociu, foarte populara in tarile arabe. Dupa cum stiti deja, eu sunt o fana a retetelor arabesti, orientale in general si am pe blog destul de multe retete arabesti. 

O prajitura foarte simpla si rapida, dar delicioasa, insiropata, aromata si dulce exact cat trebuie, pe care v-o recomand cu caldura, sa o incercati atunci cand vreti sa va delectati cu ceva bun si dulce, dar care sa nu va tina o jumatate de zi in bucatarie. 

Exista mai multe variante de basbousa, am vazut pe unele bloguri arabesti si basbousa cu crema de portocale (orange curd) si cred ca e delicioasa. De asemenea, cu portocale confiate, cu crema de lamaie, cu fistic, etc. 

Ingrediente(pentru o tava 22/32):

-4 oua

-130 g zahar

-120 ml ulei

-1 lingurita esenta de vanilie

-200 g gris

-30 g fulgi de cocos

-70 g faina

-200 g iaurt grecesc

-coaja rasa de la o lamaie bio

-1 plic praf de copt

-migdale pentru decorat

Ingrediente sirop:

-500 ml apa

-300 g zahar

-sucul de la o jumatate de lamaie

-1 lingura apa de flori de portocal


Mod de preparare:

Intr-un castron, se amesteca ingredientele uscate (grisul, faina, fulgii de cocos si praful de copt). Se bat ouale impreuna cu zaharul, pana cand isi dubleaza volumul si zaharul se topeste. Se adauga uleiul, iaurtul, esenta de vanilie si ingredientele uscate. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Deasupra se aseaza migdale. Eu am trasat niste linii fine cu cutitul, pentru a aseza cat de cat simetric migdalele.  Se coace prajitura in cuptorul preincalzit la 175 C, timp de 30 minute,, sau pana cand va fi frumos rumenita la suprafata. 

Intre timp preparam siropul. Se pune intr-un vas apa cu zaharul si sucul de lamaie si se lasa pe foc pana incepe sa fiarba. Se lasa siropul sa clocoteasca de cateva ori, apoi se ia de pe foc si se adauga apa de flori de portocal. (Daca nu aveti apa de flori de portocal, puteti sa adaugati o lingurita de esenta de vanilie.) Dar eu va sfatuiesc sa nu omiteti apa de flori, pentru ca e exact ingredientul care da gustul acela specific deserturilor arabesti. De asemenea, va sfatuiesc sa nu adaugati mai multa apa de flori pentru ca are o aroma puternica si s-ar putea sa obtineti exact opusul a ceea ce va doriti. 

Cand prajitura e gata coapta, se scoate din cuptor si imediat turnam intreaga cantitate de sirop. Siropul trebuie sa fie si el fierbinte. Prajitura va absorbi imediat intreaga cantitate de sirop. Se lasa prajitura sa se raceasca, apoi se pune in frigider minim doua ore. Dupa racire se poate portiona. E delicioasa.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.