luni, 12 august 2019

Parizer de casa


Saptamana trecuta am vazut distribuit pe facebook, un filmulet care prezenta o reteta de parizer de casa. Doamna ii spunea "Salam fiert de casa", dar in opinia mea seamana foarte bine cu parizerul traditional. Si cum am vazut ca reteta e extrem de simpla, am decis sa incerc si eu sa fac acest mezel, care de altfel e si mezelul meu preferat (desi stiu ca se tot vorbeste ca ar fi cel mai nesanatos, uneori mai cumpar si eu ). Ei bine, aceasta reteta este una 100% sanatoasa si naturala (acum, depinde de cat e de plin de E-uri, antibiotice, hormoni, etc. puiul din magazin). Daaar, oricum, cred ca e o alternativa mult mai sanatoasa la parizerul din magazin. Daca aspectul e aproape identic cu al parizerului din magazin, gustul si mai mult textura nu e chiar ca a parizerului. Acesta de casa e mai pastos, nu e atat de elastic ca parizerul din magazin. Dar pornind de la aceasta reteta de baza, eu cred ca se mai poate imbunatati mult. Insa cel mai mult m-am bucurat ca i-a placut lui Alex si chiar a mancat de mai multe ori din acest parizer. Sa trecem asadar, la reteta si mod de preparare.

Ingrediente:
-500 g carne de pui (eu am folosit doua pulpe dezosate si jumatate dintr-un piept)
-1 l apa
-3 foi de dafin
-4 catei de usturoi
-1 lingurita sare
-piper negru, macinat
-20 g gelatina (eu cred ca ar merge si 30 g)
-2 linguri suc de sfecla rosie

Carnea se pune intr-o oala si se toarna peste ea 1 l apa. Se adauga foile de dafin si se pune la fiert. Cu ajutorul unei palete, se aduna spuma. Eu am fiert-o cam 40 minute, pentru ca aveam carne de pui din magazin. Daca aveti un pui de tara, probabil trebuie fiert mai mult. Cand carnea e fiarta, se scoate pe o farfurie si se marunteste cu un cutit. 
Din supa vom pune intr-o cescuta, 100 ml, pe care o vom raci. Dupa racire, vom adauga cele doua plicuri de gelatina, pe care le lasam sa se hidrateze. Separat, vom pune in alt vas, 300 ml supa. 
In vasul unui blender vom adauga carnea maruntita, sare, piper, usturoi si vom adauga treptat 250 ml supa. Mixam, pana rezulta o compozitie fina, asemanatoare cu un piure. Gelatina hidratata o amestecam cu restul de 50 ml supa calda si amestecam, pana se dizolva toata gelatina. Adaugam gelatina peste piureul din carne si omogenizam. La final adaugam sucul de sfecla, care va colora frumos compozitia. A mea avea o culoare ca de inghetata de fructe de padure. :D
Luam un flacon de 2 l, pe care il vom taia cam la jumatate. Turnam in flacon compozitia si punem flaconul in frigider, pentru minim 5 ore, sau peste noapte. A doua zi vom taia usor flaconul, astfel incat sa putem scoate frumos parizerul. Cam asta e tot, cu munca putina, ingrediente putine, putem sa pregatim acasa mezeluri gustoase si sanatoase, chiar daca nu atat de gustoase precum cele din magazin. Cu putina imaginatie, vom putea imbunatati reteta, adaugand de exemplu, masline verzi umplute cu ardei, bucatele de cascaval, ardei rosu tocat marunt, etc.













2 comentarii:

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.