miercuri, 27 ianuarie 2021

Baclava turceasca

 

 
Cred ca nu mai e nevoie sa va spun cat de mult imi plac retetele orientale (turcesti, arabesti). Si mai ales dulciurile lor. Sunt senzationale, chiar daca sunt foarte dulci si hipercalorice. Baclavalele sunt favoritele mele. Dulci, insiropate, aromate si foarte usor de facut. Pentru mai multe retete turcesti delicioase, vizitati aceasta pagina de Facebook. Bucatarie turceasca cu Sinan Pasha
 
Ingrediente:
-1 pachet foi de placinta
-400 g nuca macinata
-200 g unt
-100 g zahar 
-1 plic zahar vanilat
 
Sirop:
-300 g zahar
-100 g miere de albine
-220 ml apa
-sucul de la o jumatate de lamaie

Mod de preparare:
 
Dupa cum va spuneam, baclavalele se prepara foarte usor. Intr-o tava (32/22) pune prima foaie de placinta. O ungem cu unt topit, dupa care punem a doua foaie. Procedam astfel pana epuizam primele 7 foi de placinta. Punem o treime din cantitatea de nuca macinata amestecata cu zahar si zahar vanilat. Acoperim cu o foaie de placinta, pe care o ungem cu unt. Din nou punem o foaie de placinta, ungem cu unt si adaugam 1/3 amestec de nuca macinata. Din nou acoperim cu o foaie de placinta unsa cu unt. Punem restul de nuca macinata si apoi pe rand, foile unse cu unt topit, pana epuizam toate foile de placinta.
Cu un cutit bine ascutit,taiem baclavaua in romburi, dupa cum se poate vedea in poza de mai jos. Aceasta operatiune trebuie facuta inainte de a coce baclavaua, pentru ca dupa coacere va fi practic imposibil de taiat, pentru ca se va sfarama. 
Introducem baclavaua in cuptorul preincalzit (la cuptorul meu, temperatura ideala e de 170C) si coacem aproximativ 45-50 minute, pana se rumeneste frumos. 
Intre timp, preparam siropul.
Punem intr-o cratita apa, zaharul, mierea si sucul de lamaie. Lasam pe foc, amestecand din cand in cand, pana cand vedem ca siropul incepe sa fiarba. Luam vasul de pe foc si in momentul in care baclavaua e coapta, o scoatem sin cuptor si cu un polonic turnam siropul fierbinte peste baclava. Lasam baclavaua sa se raceasca, apoi punem tava in frigider minim doua ore. Apoi servim cu placere langa o cafea amara. Delicioasa. 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.