sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Tort cu trei feluri de ciocolata





Azi am facut pentru cumnatii mei un tort ciocolatos pana la ultima farama. :)  (sper sa le placa :) )Blat cu cacao, umplut cu 3 feluri de mousse de ciocolata (lapte, alba si amaruie) si acoperit cu glazura oglinda. Avand in vedere ca e acoperit cu glazura de ciocolata, m-am gandit ca cel mai bine ar da niste trandafiri galbeni. Cu pozele m-am chinuit, am facut vreo 20 dar niciuna nu e foarte buna. 

Pentru blat:
-6 oua
-8 linguri zahar
-2 linguri apa
-2 linguri ulei
-6 linguri faina
-3 linguri cacao
-1 praf de copt

Sirop:
-4 linguri zahar
-200 ml apa
-o fiola esenta de rom

Mousse de ciocolata cu lapte:
-200 g ciocolata cu lapte
-150 + 200 ml frisca lichida (am folosit Meegle)
-3 g gelatina (1 plic l-am impartit in 3 parti egale)

Gelatina se hidrateaza in putina apa. (Cam o lingura de apa si o lingurita gelatina)
Intr-un vas, pe bain marie se pun 150 ml frisca si ciocolata rasa se amesteca pana se topeste ciocolata, Se adauga gelatina hidratata. Se amesteca pana se dizolva gelatina, se ia vasul deoparte si cand crema s-a racit putin, se adauga 200 ml frisca batuta.


Mousse de ciocolata alba:

-200 g ciocolata alba
-150 + 200 ml frisca lichida (am folosit Meegle)
   -3 g gelatina (1 plic l-am impartit in 3 parti egale)

Se prepara la fel ca si mousse-ul de ciocolata cu lapte

Mousse de ciocolata amaruie

-200 g ciocolata amaruie
-150 + 200 ml frisca lichida (am folosit Meegle)
-3 g gelatina (1 plic l-am impartit in 3 parti egale)
In cratita in care am copt blatul, punem folie alimentara, asezam primul blat pe care il insiropam cu jumatate din sirop. Peste primul blat punem mousse-ul de ciocolata cu lapte si punem vasul in frigider.


Ne apucam de mousse-ul de ciocolata alba. Procedam la fel ca si la primul mousse, turnam peste cel de ciocolata cu lapte.


Apoi facem cel de-al treilea mousse, de ciocolata amaruie.
Dupa ce si acesta s-a intarit putin, punem cel de-al doilea blat insiropat. Acoperim cu folie si lasam in frigider peste noapte. A doua zi rasturnam tortul pe un platou si il glazuram. Asta e artea cea mai dificila.

Glazura oglinda:

300 g zahar
100 g cacao
230 ml apa
10 g gelatina
200 ml frisca lichida
Se amesteca zaharul cu cacao apoi se adauga frisca si apa(150 ml) restul de apa este pentru a inmuia gelatina.Se pun pe foc amestecand continuu timp de 10 minute. Se strecoara pentru a nu mai avea nici un bulgare de cacao si se adauga gelatina . La mine n-a fost nevoie pentru ca mi-a iesit foarte fina, fara cocoloase. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se trece la glazurarea tortului. Eu am pus tortul pe un gratar, gratarul peste o cratita mare in care sa se scurga surplusul de glazura. Turnam cu polonicul pe mijlocul tortului si lasam sa curga singura. Dupa care colectam toata glazura din cratita mare si turnam din nou. Repetam operatiunea pana nu mai ramane glazura. Eu am glazurat de 3 ori.





Lasam sa se intareasca glazura, dupa care punem ornamentele. Eu am optat pentru trandafiri galbeni, desi am facut si cativa albi, mi s-a parut ca arata mai bine asa cu trandafiri galbeni. Dar poate ca sunt putin subiectiva, imi plac tare mult trandafirii galbeni. :)








21 de comentarii:

  1. Superb tortul Criss... felicitari (PS: am preluat si eu de la tne anuntul cu Eva Maria - am copiat textul de la tine)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Felis. Ma bucurca iti place. Sper sa le placa si cumnatilor mei.
    Articolul cu fetita l-am copiat si eu de pe un blog, m-am gandit ca macar atat pot sa fac si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Realmente eres una artista, que pasada de torta. Perfecta.

    Saludos

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumosi trandafirii tai, superbi!

    RăspundețiȘtergere
  5. E foarte frumos tortul ! Si cred ca e tare bun cu atata ciocolata !

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte fain a iesit tortul!! Trandafirii sunt superbi, ies mult mai bine din pasta de lapte praf decat din zahar.
    De ce te-ai chinuit cu glazura aia lichida? Trebuia sa topesti o ciocolata jumatate sau doua cu putin frisca si turnai deasupra, Era mai simplu si se intarea mai repede si e si mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  7. Muchas gracias Jose Manuel. Muy amable.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc Giovana. Am totexersat. Acestia sunt cea de-a treia serie de trandafiri si acum pot sa spun si eu ca sunt multumita de cum au iesit.

    RăspundețiȘtergere
  9. Maria, multumesc mult pentru vizita. Te mai astept.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Bianca. Nu prea stiu cum ar iesi din pasta de zahar ca n-am incercat. Glazura asta oglinda am vrut de ,ult sa o incerc. Din ciocolata topita nu va iesi niciodata atat de lucioasa. Si la gust e super buna aceasta glazura, are gust de ciocolata amaruie. Mie mi-a placut tare mult si am s-o mai folosesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte reusit tortul, draga Cristina!Si intr-adevar, trandafirii galbeni sunt de mare efect! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  12. Csodaszép lett Cristina a torta .A rózsák tökéletesek .Nagyon rég ki szeretném próbálni ezt a fényes glazurt de nem volt egy jó receptem se .Megkérdezhetem hogy milyen tejport használsz a tejporos pasztához ,amiböl a rozsákat rószítetted?
    köszike:)puszi

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc mult Nina. Pe langa minunatiile pe care le faci tu, acesta e chiar modest.

    RăspundețiȘtergere
  14. Koszonom szepen Eni.
    Most "Raraul" tejport hasznaltam, es eleg jo ez a fajta tejpor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte frumos ti-a iesit si tortul si trandafirii.Sunt sigura ca le-a placut cumnatilor.

    RăspundețiȘtergere
  16. Opera de arta !si tortul si decorul...totul e perfect.

    RăspundețiȘtergere
  17. Lia, multumesc mult draga mea. Esti tare draguta. N-am pretentia ca ar fi perfect, dar ma bucur mult ca iti place.

    RăspundețiȘtergere
  18. Acabo de conocer tu blog y me he quedado prendada,menuda tarta, pronto es el cumpleaños de mi madre y seguro que

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.