sâmbătă, 30 ianuarie 2021

Mantî

 

Azi a fost o zi dedicata retetelor turcesti. V-am mai spus ca sunt fan al bucatariei orientale. Imi plac retetele turcesti si arabesti si ma straduiesc sa le gatesc cat mai exact. Azi va aduc o portie de mantî, sau ravioli turcesti, cum mai sunt denumiti. O mancare delicioasa, dar destul de migaloasa. Nu cred ca le voi repeta prea curand. 😐 In Turcia se spune ca o femeie e buna de maritat daca stie sa faca mantî atat de mici incat sa incapa 40 de bucati intr-o lingura. Daaar, avand in vedere ca eu nu ma pregatesc de maritis, nu m-am straduit sa le fac foarte mici. 😁 Si asa mi-a luat o gramada de timp...

Ingrediente aluat

-2 cani faina

-2 oua

-1 lingurita sare

-100 ml apa calduta (aproximativ)

Punem intr-un castron cele doua cani de faina, sarea, ouale si incepem sa framantam un aluat ca de taietei. Adaugam treptat apa. S-ar putea sa nu fie nevoie de toata apa, asa ca vom adauga cate putina, pana cand obtinem un aluat destul de ferm si nelipicios. Il invelim in folie si il lasam 10 minute in repaos. Intre timp pregatim umplutura.



Ingrediente umplutura

-300 g carne tocata de vita

-1 ceapa mica

-1 catel usturoi

-1/2 lingurita sare

-1/2 lingurita piper

-putin patrunjel verde

Pentru umplutura, vom amesteca intr-un castron, carnea tocata, ceapa tocata marunt, usturoiul tocat , patrunjelul, sarea si piperul.

Aluatul de taietei il vom imparti in doua parti egale, pentru a fi mai usor de intins pe planul de lucru. Intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara si il taiem in patrate de aproximativ 2,5/2,5 cm. Pe fiecare patratica punem cate putin din amestecul de carne tocata. Unim colturile opuse si lipim aluatul, astfel incat sa nu iasa carnea in timpul fierberii. 

Dupa ce terminam de facut aceste mantî, punem int-o oala incapatoare apa la fiert. Adaugam o lingurita de sare si cand apa clocoteste, punem mantî la fiert. Eu le-am lasat 10 minute sa fiarba si carnea, apoi le-am scos cu o spumiera. In mod traditional, aceste mantî se servesc cu doua sosuri. Unul de iaurt cu usturoi si menta si unul cu unt topit si boia de ardei. Dar se pot servi si cu sos de rosii. 

Sos de iaurt

-400 g iaurt grecesc

-1 catel de usturoi

-1/2 lingurita sare

-2 frunze de menta tocate

Amestecam iaurtul grecesc cu usturoiul tocat marunt, frunzele de menta tocate si sarea. Punem doua linguri de sos peste mantî.

Sos de unt

-80 g unt topit

-1 lingura boia de ardei 

Intr-o cratita mica topim untul. Adaugam boiaua si amestecam rapid. Luam vasul de pe foc, avand grija sa nu se arda boiaua, pentru ca devine amara.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.