luni, 11 aprilie 2022

Ciorba de urzici

 

Nu stiu in ce masura va plac urzicile, mie imi plac foarte mult astfel ca incerc sa ma bucur de ele, pentru ca sezonul lor dureaza foarte putin. Si pentru ca anul acesta, tatal meu mi-a cules a treia oara urzici, de aceasta data am pregatit o ciorba de urzici absolut delicioasa. Pe facebook am vazut mai mult retete de post pregatite cu urzici. Eu una nu tin post si nu cred ca mi-ar placea sa le gatesc astfel. Imi plac scazute, cu sos bechamel si usturoi si cu niste ochiuri sau oua poshate alaturi. Dar nu-mi imaginez ca le-as putea manca doar fierte, cu mamaliga. Sau am mai gatit orez cu urzici, dar am adaugat si putin parmezan si au fost delicioase. De aceasta data, am facut o ciorba cu dreasa cu smantana si galbenusuri de ou. Cam la fel cum prepar si ciorba de salata verde. A fost delicioasa.

Ingrediente:

-400 g urzici proaspete

-1 legatura ceapa verde

-1 legatura usturoi verde

-1 morcov 

-2 linguri ulei

-1/2 cescuta orez

-300 g smantana cu 20%grasime

-2 galbenusuri de ou

-sare, piper, boia dulce

-1 lingura vegeta de casa

-cateva frunzulite de leustean

-1 lingura otet (sau dupa gust)

-2.5 l apa


Urzicile se curata s se spala. (Eu le-am primit gata curatatesi spalate, doar le-am clatit cu putina apa rece). 

Se pune la fiert o oala cu 2 l apa si in momentul in care apa clocoteste, se adauga urzicile si se fierb 2-3 minute, apoi se scurg si se clatesc cu apa rece.

Separat se toaca ceapa si usuroiul verde si se da pe razatoarea mare, morcovul. Se incinge uleiul si se adauga legumele. Se calesc pana se inmoaie, apoi se adauga boiaua de ardei, se amesteca bine, se adauga apa si se lasa sa fiarba. Cand clocoteste, se adauga urzicile oparite. Daca doriti, puteti sa le tocati mai marut si pe acestea. Eu le-am lasat asa cum erau, ca oricum erau urzici tinere si fagede. Se adauga sare, piper si vegeta dupa gust.

Cand urzicile sunt aproape fierte, se adauga orezul. Se lasa sa fiarba pana e gata si orezul. Se adauga si leusteanul tocat marunt. Intre timp, se amesteca doua galbenusuri de ou cu smantana, se adauga cate putina zeama de la ciorba , apoi se toarna tot amestecul in ciorba si se amesteca. La final se adauga otetul dupa gust. Mie nu-mi place foarte acra, astfel ca am pus doar o lingura de otet.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.