duminică, 20 martie 2022

Cupcakes cu crema mascarpone si cafea sau jeleu de ananas

 


Azi va aduc niste prajituri spectaculoase, cu aspect de cofetarie dar facute din ingrediente naturale.

Dintr-o portie mi-au iesit 12 bucati. 6 bucati le-am insiropat cu un sirop facut din cafea, esenta rom si putin zahar si au avut un gust de tiramisu.

Celelalte 6 bucati le-am insiropat cu sirop de la compotul de ananas , le-am umplut cu un jeleu de ananas si le-am ornat cu crema. Ambele variante au fost delicioase, dar mie mi-au placut mai mult cele tiramisu. 

Eu am copt prajiturile intr-o forma de silicon de mini guguluf. Dar puteti sa le coaceti intr-o tava de briose sau in forme individuale. 


Ingrediente pentru 12 bucati cupcakes:

-3 oua
-150 g zahar
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
-100 g unt topit
-70 ml lapte
-300 g faina
-1 plic praf de copt

  Ouale se bat spuma impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, pana cand isi dubleaza volumul si se albesc. Se adauga apoi laptele, untul topit, faina amestecata cu praful de copt si coaja de lamaie. Se omogenizeaza, apoi cu o lingurita se repartizeaza compozitia in formele de guguluf. Mie imi plac tare mult aceste forme de silicon, pentru ca nu trebuie unse, nu se lipesc, prajiturile se pot scoate frumos, deci sunt foarte practice. Asadar, se cocin cuptorul preincalzit la 170 C timp de 35 minute. Se scot cu grija , sa nu se rupa. Eu am reusit sa rup doua din ele, dar dupa ce le-am ornat, nu s-a mai vazut "defectul".

Ingrediente crema:
-300 ml smantana pentru frisca (Pilos)
-250 g mascarpone
-4 linguri zahar pudra
-1/2 fiola esenta de vanilie

Cred ca e cea mai simpla crema pentru prajituri, dar e foarte buna si fina. Se pun toate ingredientele in bolul mixerului si se bat aproximativ 3 minute la viteza maxima. Va rezulta o crema fina, aerata dar ferma si foarte buna pentru ornat.

Jeleu de ananas:
-1/2 cutie compot de ananas
-1 lingura zahar
-3 linguri sirop de la compot
-5 g gelatina hidratata in 2 linguri apa rece

Pentru ca aveam in frigider o cutie desfacuta de compot de ananas, trebuia sa fac ceva cu el sa nu se strice. Jumatate din compot l-am folosit la o reteta de pui chinezesc cu ananas. 

Ananasul ramas l-am maruntit cu blenderul vertical si l-am pus intr-o cratita impreuna cu 3 linguri de sirop si 1 lingura de zahar. In momentul in care s-a infierbantat si a ajuns la punctul de fierbere, am luat vasul de pe foc si am adaugat gelatina hidratata. Am amestecat pana s-a dizolvat gelatina si acest jeleu mi-a ajuns pentru a umple 6 cupcakes.

Inainte de a le umple, le-am insiropat cu siropul ramas de la compotul de ananas. Dupa gustul meu ar fi trebuit mai mult sirop. 

Sirop de cafea:

-150 ml cafea espresso

-1 lingurita zahar

-1 lingurita esenta de rom

Celelalte 6 cupcakes le-am insiropat cu acest sirop de cafea, apoi am ornat toate prajiturile cu crema mascarpone. 














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.