duminică, 29 august 2021

Tort Medovik

 

De mult aveam pe lista acest tort delicios, cu foi cu miere de albine si crema cu smantana si mascarpone. Doar ca ma speria ideea de a coace 10 foi. Stiti ceva? Merge atat de repede coptul foilor, incat chiar imi pare rau ca nu l-am facut pana acum. Am sa-l repet in curand si data viitoare voi pune si visine intre foi, asa cum fac moldovencele, de la care a preluat toata lumea aceasta reteta. E un tort foarte fin si delicios. Gustul seamana cu cel al prajiturii Albinita, dar e mult mai rafinat si delicios. Si nu necesita cine stie ce decor, pentru a fi spectaculos. Se poate face si sub forma de prajitura, de ex.impartiti aluatul in 5 bucati si coaceti 5 foi 20/30 si obtineti o tava de prajitura.

Ingrediente foi:

-450 g faina

-200 g zahar

-100 g miere de albine

-2 oua

-70 g unt

-1 lingurita bicarbonat de sodiu

+

-100 g alune de padure pentru presarat pe tort

Intr-un vas, se pune mierea, untul si bicarbonatul si se amesteca, la foc mic, pana se omogenizeaza si incepe sa se spumeze. Se adauga zaharul si se amesteca in continuare pana se topeste zaharul. Se ia vasul de pe foc si se adauga ouale batute. Amestecati energic, sa nu va treziti ca ouale se fac omleta. Se adauga faina, se incorporeaza faina, apoi se rastoarna amestecul pe o planseta infainata si se framanta pana se formeaza un aluat moale si usor lipicios. Se imparte aluatul in 10 bucati egale. 

Pregatiti doua tavi, pentru ca veti pierde mai putin timp astfel. 

Se ia o hartie de copt si se intinde prima bila intr-o foaie subtire. Se decupeaza un cerc cu diametru 20 cm. Se inteapa cu o furculita, pentru a nu se umfla la copt. Se coc in cuptorul preincalzit la 170C, rezistenta sus-jos, pe treapta din mijloc, timp de 3 minute. Atentie mare, ca se ard repede. 

Se coc astfel toate cele 10 foi si se lasa sa se raceasca.

Din restul de aluat ramas dupa decuparea fiecarei foi, vom coace o alta foaie pe care o vom zdrobi impreuna cu alunele de padure rumenite si o vom presara pe tort. 

Ingrediente crema:

-700 ml smantana pentru frisca (am folosit Pilos, 500 ml cu 36% grasime si 200 ml cu 30% grasime)

-250 g mascarpone

-200 g zahar pudra

-1 fiola esenta de vanilie

Pentru crema, se pun toate ingredientele in vasul mixerului si se mixeaza aproximativ 3 minute la viteza maxima. 

Se repartizeaza crema uniform intre foi. Puneti pe fiecare foaie 2 linguri bune de crema si nivelati cu un cutit cu lama lunga sau cu o spatula speciala pentru intins crema. Cu restul de crema vom acoperi tortul deasupra si pe margini. La final presaram pe tort amestecul de alune de padure si foaia zdrobita.

Se pune tortul in frigider peste noapte, timp in care foile se vor fragezi si tortul va fi perfect pentru taiat.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.