marți, 23 iunie 2020

Gem de capsune


Daca vreti sa faceti gem de capsune, aceasta e cea mai simpla reteta , fara conservanti, iar gemul va avea o culoare frumoasa si nu va fi exagerat de dulce. Eu am facut o cantitate mica de gem, mi-au iesit 5 borcane de aproximativ 400 g. Capsunele au fost foarte scumpe anul acesta si oricum nu-mi place sa pregatesc prea mult, pentru ca nu se mananca. Il folosim doar la clatite. In special Alex prefera gemul de capsune, eu pe cel de visine, iar Daria pe cel de caise. De aceasta data am ales varianta rapida de gem de capsune, o reteta de pe blogul Laurei Laurentiu.

Ingrediente:

-2 kg capsune
-1 kg zahar
-1 lamaie

Capsunele se spala si se indeparteaza coditele. Se taie in sferturi sau jumatati, in functie de marime. Peste capsunele taiate se pune sucul de la o lamaie, se amesteca si se pun la fiert. In scurt timp vor lasa suficient suc cat sa fiarba fara sa se prinda de fundul cratitei. Eu am amestecat din cand in cand in vas. Se fierb aproximativ 20 minute. apoi se adauga tot zaharul. Dupa adaugarea zaharului, in momentul in care gemul incepe sa fiarba, se va forma o spuma destul de abundenta, care trebuie adunata cu o lingura si indepartata.
Mai lasam sa fiarba 20-25 minute apoi il putem pune in borcane spalate si sterilizate. (Metoda clasica de sterilizare a borcanelor cred ca o cunoaste fiecare. dar mie mi se pare o operatiune enervanta, asa ca eu le sterilizez in cuptorul cu microunde. Capacele le spal, apoi le pun in apa clocotita, dupa care le scot pe un prosop de bucatarie si le las sa se usuce, apoi le sterg cu role de bucatarie.)
Asadar, se pune gemul in borcanele fierbinti, se infileteaza capacele si se rastoarna fiecare borcan, cu capacul in jos pentru 5 minute, dupa care se intoarce in pozitia normala. Se acopera cu o patura si se lasa asa pana a doua zi, sa se raceasca lent. Astfel gemul se va pastra foarte bine si nu e nevoie sa folosim conservant.







 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.