luni, 29 ianuarie 2024

Cartofi cu smantana din caju - reteta vegana

 

Cred ca multi dintre voi cunoasteti reteta de cartofi frantuzesti (cartofii aceia in straturi:cartofi, oua fierte, smantana si apoi la cuptor). 

Ei bine reteta aceasta am putea-o numi varianta vegana a cartofilor frantusesti. 

Oricum am numi-o, va spun sigur ca e mai buna decat varianta cu oua si smantana. 

Reteta e una cat se poate de simpla, contine cartofi fierti in coaja, ceapa calita si o "smantana" vegana obtinuta din caju hidratat, usturoi si supa clara de legume. Puteti sa ma credeti pe cuvant (sau nu) sau puteti incerca reteta de exemplu intr-o zi in care tineti post. 

Ingrediente smantana de caju:

-1 cana de caju (cam 150 g) pus la hidratat aproximativ 4 ore

-2 cani supa clara de legume 

-2-3 catei de usturoi

-2 linguri fulgi de drojdie inactiva

-1 lingurita sare

-1/2 lingurita piper proaspat rasnit 

+

-1 kg cartofi fierti in coaja

-2 cepe

-2 linguri unt/ulei de cocos

-1 crenguta cimbru sau o lingurita cimbru uscat


Cartofii se fierb in coaja, apoi se curata. Eu prefer sa fierb cartofii cu cateva ore inainte de a pregati aceasta reteta. Astfel, daca se racesc, se pot felia frumos, fara sa se zdrobeasca. 

Cepele se curata, se taie solzisori si se calesc in uleiul de cocos.

Pentru smantana de cocos, se pun in vasul unui blender, nucile caju scurse de apa, supa de legume. (Supa de legume se poate face din :morcov, pastarnac, telina, ceapa, gulie, o frunza de varza, o felie de ardei, etc. sau daca nu aveti timp, puteti face dintr-un cub de legume. Sigur aceasta a doua varianta nu e cea mai sanatoasa si nu e indicata decat ca o solutie de avarie. 😀. )

Asadar, in vasul blenderului se pun cele doua cani de supa clara de legume, caju scurs, o lingurita sare, 2-3 catei de usturoi, piper, fulgii de drojdie inactiva. Se blendeaza pana rezulta o crema destul de fluida, foarte buna la gust. 

Intr-un vas termorezistent, uns cu putin ulei, se pun alternativ straturi de cartofi si ceapa calita, ultimul strat fiind de cartofi. Peste cartofi se toarna intreaga cantitate de smantana de caju si se pune si crenguta de cimbru. Se acopera vasul cu folie de aluminiu si se introduce vasul in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 20 minute, apoi se indeparteaza folia si se mai lasa cartofii 10 minute pana cand incep sa devina aurii. 

Este un fel de mancare delicios, care se poate consuma ca atare sau ca o garnitura langa ce doriti. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.