vineri, 19 iunie 2020

Tarta cu crema de vanilie si capsune III


   
Ingrediente crusta

-250 g faina 
-2 linguri zahar pudra
-110 g unt rece 82% grasime 
-1 ou
-1 linguri apa rece
 
Pentru crusta, se pune faina si zaharul pudra intr-un bol. Se adauga untul rece taiat cubulete. Cu ajutorul degetelor, se amesteca untul cu faina si zaharul pana capata aspectul unor firimituri. Se adauga oul si apa rece si se amesteca pana cand obtinem o bila de aluat legat. Nu trebuie sa insistati prea mult, pentru ca aluatul va deveni elastic si nu ne dorim acest lucru. Pentru tarta, avem nevoie de o crusta crocanta.
Aluatul de tarta se inveleste in folie si se pune in frigider pentru o ora. Eu m-am grabit, astfel ca l-am pus 15 minute in congelator. Se intinde aluatul si se pune intr-o forma de tort sau de tarta. Eu am folosit forma de tort pentru ca imi doream o tarta mai inalta, cu aspect de tort. Se inteapa din loc in loc cu o furculita, pentru a nu se umfla la copt. Peste aluat se pune hartie de copt, peste care se pun boabe de fasole/naut sau orice aveti la indemena, ce ar putea impiedica umflarea crustei . Eu am niste pietricele mici, pe care le folosesc in acest scop. Se intrpduce tarta in cuptorul preincalzit ;a 170 C si se coace crusta 10-15 minute, dupa care se indeparteaza hartia de copt cu tot cu boabele de fasole si se mai coace inca 15 minute.
 
Crema de vanilie:
-500 ml lapte
-100 g zahar
 -4 galbenusuri ou
-80 g amidon porumb
-1 plic gelatina granule
-1fiola esenta de vanilie
-200 ml frisca lichida (Pilos)
 
Se pune laptele la fiert . Galbenusurile se amesteca cu zaharul si faina . Se toarna laptele fierbinte peste amestecul de galbenusuri cu faina, apoi se fierbe crema pana se ingroasa ca o budinca. Se ia vasul de pe foc si se adauga esenta de vanilie si gelatina hidratata. Se amesteca pana la dizolvarea completa a gelatinei. Se lasa crema sa se raceasca , apoi se amesteca cu frisca batuta.   
 
Decor:
 -500 g capsune proaspete
-frunze de menta 
 
Asamblare:
 
In crusta de tarta se toarna intreaga cantitate de crema si se niveleaza. Peste crema se pun felii sau jumatati de capsune si din loc in loc frunzulite de menta. Daca vreti ca tarta sa aiba un aspect lucios, si capsunele sa se pastreze frumoase si a doua zi puteti prepara cu tort gelee conform instructiunilor de pe plic si sa puneti peste capsune. Pe mine nu ma prea incanta acel jeleu, asa ca nu am pus.  Oricum la noi n-a rezistat foarte mult, s-a mancat rapid.
 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.