duminică, 14 martie 2021

Portokalopita

 

 Portokalopita e o reteta traditionala greceasca, o placinta foarte dulce, insiropata si aromata si care a devenit un fel de placinta virus, pentru ca zilele trecute tot facebook-ul era plin de astfel de placinte. Marele avantaj e ca e o reteta simpla, ieftina si foarte spornica, pe langa faptul ca placinta cu portocale e absolut delicioasa. 

Ingrediente:
- 1 pachet (400 g) foi de placinte 
-6 oua
-200 g zahar
-150 ml ulei
-50 g unt topit 
-sucul de la o portocala
-400 g iaurt grecesc (Lidl)
-1 plic praf de copt
-1 fiola esenta de vanilie
-100 g stafide (optional)
-50 g unt moale pentru uns tava
+
-2 portocale taiate felii subtiri

Ingrediente sirop:
-250 ml apa
-sucul de la 3 portocale
-coaja rasa de la o portocala
-250 g zahar
-1 baton scortisoara

Fiecare foaie de placinta se mototoleste si se pune o tava sa se usuce. Eu le-am lasat de seara pana dimineata si tot nu au fost complet uscate. Nu e nicio problema.Se pot sfarama/rupe oricum. 
Intr-un bol incapator se bat ouale impreuna cu zaharul, pana isi dubleaza volumul si zaharul se topeste. Se adauga untul topit, uleiul si se amesteca. Se adauga apoi iaurtul grecesc, esenta de vanilie, sucul de portocale si praful de copt si se omogenizeaza compozitia. Se adauga apoi foile de placinta, amestecand cu o spatula si daca doriti, adaugati si stafidele. 
Se unge tava cu unt. Eu am folosit o tava de yena de 32/22 cm.
Se toarna compozitia in tava si se niveleaza cu spatula. Se pun deasupra jumatati de felii de portocale. 
Eu nu am avut portocale bio, astfel ca am spalat portocalele cu partea abraziva a unui burete de vase pe care am pus bicarbonat de sodiu si le-am frecat bine de tot. Apoi le-am pus intr-un vas cu apa fierbinte in care am adaugat bicarbonat de sodiu si le-am lasat asa timp de o ora. Aceasta operatiune am facut-o seara, tot atunci cand am pus si foile de placinta la uscat. 
Se coace prajitura timp de 45-50 minute la 170 C (in cuptorul meu, dar fiecare isi cunoaste cuptorul). 
Intre timp se pregateste siropul astfel:
Se pun intr-un vas toate ingredientele pentru sirop si se fierbe siropul amestecand in continuu timp de 5 minute. 
Cand prajitura e gata coapta, se scoate din cuptor si se portioneaza cu un cutit cu lama subtire si bine ascutit. Apoi se toarna intreaga cantitate de sirop. Veti vedea cum placinta va absorbi tot siropul. (Dupa parerea mea, ar mai fi mers inca putin sirop. Data viitoare cu siguranta voi face mai mult. )
Prajitura se lasa sa se raceasca, apoi se pune in frigider minim 3 ore. Se serveste rece. E delicioasa, insiropata, aromata.











4 comentarii:

  1. Ce frumoasa este ♥
    Ceva asemanator era in mare voga in blogosfera, acum cativa ani, doar ca era insiropata cu sirop de zahar ars. Oare nu o ai si tu pe blog? Stiu ca atunci cam toata lumea a facut-o :D Vorbesc de anul 2011, pentru ca atunci am facut-o si postat-o si eu pe blogul meu :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Cristina. Nu-mi amintesc de acea prajitura. Posibil sa fi facut, dar nu-mi amintesc. Si nici nu stiu dupa ce sa ma uit, ca am peste 1000 de retete postate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am gasit-o! http://criss75-despremine.blogspot.com/2012/08/prajitura-greceasca.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tizo, era imposibil sa nu o fi facut :D Cam toate am facut-o atunci :D
      Cred ca o refac sambata asta, ca mi s-a facut pofta :D

      Ștergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.