sâmbătă, 20 noiembrie 2021

Sarailie cu nuca

 

Sarailia este u desert turcesc foarte dulce si insiropat, cum sunt majoritatea deserturilor orientale. E de fapt o baclava dar care are o forma diferita de clasica baclava. Se poate face cu nuca, migdale, fistic. Cred ca cele mai bune sunt cu fistic, dar la cat de scump e fisticul aici, ramanem la banala nuca. 

Ingrediente:

-1 pachet foi de placinta

-400 g nuca macinata

-100 g unt topit

Sirop:

-600 ml apa

-350 g zahar

-1 plic zahar vanilat

-coaja si sucul unei lamai netratate

-1 lingura apa de flori de portocal


Pentru inceput vreau sa va spun ca cele mai bune foi de placinta care se gasesc in comert, sunt cele de la Linco. Foile sunt fine si matasoase si nu sunt lipite intre ele, rupte, cum se mai intampla cu alte tipuri de foi de placinta. 

Pentru sarailii, eu am taiat foile in doua, sa mearga mai repede, dar voi puteti sa le taiati in patru, sa le faceti  mici si dragalase, asa cum le fac turcoaicele. 

Fiecare bucata de foaie se unge cu unt topit si peste ea se presara o lingura buna de nuca macinata. Cu ajutorul unui bat de frigarui, se ruleaza foaia de placinta, apoi se scoate batul de frigarui si se imping capetele , obtinandu-se aspectul de cilindru incretit, specific sarailiei. Sarailiile se pun intr-o tava termorezistenta, unsa cu unt. Se coc 25-30 minute la 170 C (la cuptorul meu), pe treapta din mijloc, rezistenta sus-jos, fara ventilatie. Ele trebuie sa fie rumene . Intre timp ne ocupam de sirop.

Punem la fiert apa cu zaharul si zaharul vanilat, apoi adaugam coaja rasa si sucul de la o lamaie si optional apa de flori de portocal. Puteti pune un baton de scortisoara in loc de apa de flori de portocal. 

Cand sarailiile s-au copt si au o culoare rumena, frumoasa, se scoate tava si se toarna deasupra tot siropul strecurat. Nu va ngrijorati daca vi se pare ca e prea mult sirop. In scurt timp, sarailiile vor absorbi tot siropul. Lasati sa se raceasca, apoi puneti tava in frigider. Se servesc reci. Sunt foarte bune, dulci, zemoase, aromate. 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.