sâmbătă, 2 ianuarie 2021

Tort Dobos original

Bine v-am gasit si in acest an 2021! Va multumesc pentru comentarii, pentru ca mi-ati urmarit si apreciat retetele si pentru ca de peste 11 ani sunteti alaturi de mine. Timpul nu mi-e cel mai bun prieten, dar ma straduiesc sa postez constant si sa mentin pe linia de plutire acest blog care mi-e atat de drag. 

Azi va aduc cea mai noua reteta de tort, celebrul Tort Dobos, reteta clasica, originala. Un tort absolut delicios, care nu are nevoie de niciun decor sofisticat pentru a fi perfect. Pe blogul meu gasiti si varianta mai rapida, a tortului Dobos, cu nimic mai prejos, la fel de delicios. Sigur ca tortul rotund arata mai spectaculos si mai festiv. 

Aceasta celebra reteta provine din Ungaria si a fost creata in anul 1884 de catre un cofetar numit Jozsef Dobos. Tortul a fost prezentat prima dată în anul 1885, la prima Expoziţie Generală din Budapesta, iar printre primii care au gustat delicioasa prăjitură au fost împăratul Franz Josef şi soţia sa, Sissi. Pe Wikipedia veti gasi povestea detaliata a acestui tort, care e compus din 6 blaturi de pandispan, crema de ciocolata si o glazura din caramel. E un tort destul de migalos, dar nu e deloc greu de realizat Conditia e sa respectati reteta, sa folositi ingrediente de calitate (ciocolata neagra cu minim 50% cacao) si unt gras (82% grasime). Sub nicio forma nu folositi margarina!

Ingrediente blat:(ingredientele sunt pentru o foaie de tort cu diametru 22 cm| Veti avea nevoie de 6 astfel de foi.)
-1 ou
-20 g zahar
-20 g faina
-10 g unt


In bolul robotului am pus oul si zaharul si am pornit robotul pe treapa maxima si am batut oul cu zaharul pana cand si-a triplat volumul si zaharul s-a topit. Am adaugat untul topit, apoi am cernut faina si am amestecat cu o spatula, avand grija sa nu se lase compozitia. Am pus compozitia in forma de tort (diametru 22 cm) tapetata cu hartie de copt si am introdus tava in cuptorul preincalzit la 170 C , caldura sus-jos fara ventilatie si am copt blatul fix 10 minute. Cand vedeti ca marginea devine aurie, blatul e gata. Sigur ca puteti pregati intreaga compozitie pentru foi si sa puneti in tava cam 2-3 linguri compozitie pentru un blat. Eu am preferat sa le pregatesc separat.A, inca ceva. Reteta originala prevede 6 foi de pandispan pentru tortul Dobos. Eu am copt trei foi, am plecat la cumparaturi si cand m-am intors, am mai copt patru. Oricum crema a fost suficienta.

Crema:

-3 oua
-200 g zahar
-300 g unt
-1 lingura cacao
-200 g ciocolata
-1 plic zahar vanilat

Intr-un bol rezistent la caldura, mixam ouale cu zaharul si zaharul vanilat, pana isi dubleaza volumul si zaharul se topeste, apoi punem bolul pe baie de aburi, amestecand in continuu pana cand crema de oua incepe sa se ingroase si ne arde la degete. Luam bolul de pe foc si amestecam cu mixerul pana cand se raceste. Ciocolata se rupe in bucati si se topeste la microunde, avand grija sa nu se supraincalzeasca. Apoi adaugam ciocolata topita peste crema de oua si amestecam pana se omogenizeaza. Lasam apoi crema de ciocolata si oua sa se raceasca.
Intr-un bol mixam untul pana devine spumos si adaugam cacaoa, amestecam, apoi adaugam treptat crema de ciocolata si mixam pana obtinem o crema fina, omogena, lucioasa, dar destul de moale. Punem crema in frigider pentru cel putin o ora, sa se intareasca, timp in care pregatim caramelul.

Caramel:

-150 g zahar
-1 lingura apa
Intr-un vas punem zaharul si apa si punem vasul pe foc mic, pana se topeste zaharul si incepe sa se caramelizeze. Atentie sa nu se arda, pentru ca devine amar. Nu trebuie tinut prea mult, el trebuie sa aiba o culoare frumoasa ca de chihlimbar.
Ca sa nu avem surprize cu glazura de caramel, sfatul meu este sa taiati blatul in bucati si sa glazurati fiecare bucata in parte. Astfel nu riscati sa se rupa blatul sau sa crape caramelul.

Asamblare:
Pe un platou sau o tava, se aseaza un blat, peste blat se pun 2 linguri de crema si se niveleaza, apoi se pune al doilea blat, din nou crema si tot asa pana la al cincilea blat (eu am copt sapte blaturi, deci am pus crema pe sase blaturi, apoi am spritat 12 aveline din crema si am pus cele 12 bucati glazurate ccu zahar caramelizat,) Aveti grija sa impartiti crema astfel incat sa va ajunga si pentru margini si pentru decor.  Se pune tortul in frigider pana a doua zi, apoi se poate taia frumos.
Cam multa munca cu acest tort, dar merita, macar la ocazii deosebite.

Inainte de servire, scoateti tortul din frigider si lasati-l la temperatura camerei pentru 10 minute, apoi il puteti taia.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.