loading...

duminică, 1 ianuarie 2012

Tort cu mousse de zmeura si crema diplomat



Un tort absolut delicios, spumos, cremos, cum vreti voi. Am sa pun si reteta mai tarziu, deocamdata las pozele sa vorbeasca.

Blatul:
-6 oua
-2 linguri ulei
-1 lingura apa rece
-8 linguri zahar
-8 linguri faina
-1 plic praf de copt

Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare.
 Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, uleiul si apa si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Ideal e sa se bata pana se topeste zaharul.  Peste galbenusurile batute adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam cu mixerul, Compozitia e destul de vartoasa insa va deveni pufoasa de la albusuri.
Lasam mixerul deoparte si adaugam albusurile batute, amestecand cu lingura de jos in sus.
Turnam compozitia intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si punem in cuptorul incalzit in prealabil. Coacem blatul pana trece testul cu scobitoarea. In general 30-35 minute.

Mousse de zmeura
-400 g zmeura congelata
-4 linguri zahar
-1plic gelatina
200 ml frisca
Peste zmeura am pus 4 linguri zahar si dupa ce a lasat un sirop, le-am pasat pentru ca neplacut sa simti printre dinti samburii.
A rezultat un fel de piure/sos de zmeuradupa cum se poate vedea si in poza.
Gelatina se hidrateaza in putina zeama de compot de ananas. 
Piureul de mure se infierbanta apoi se ia de pe foc si se adauga gelatina. Se lasa sa se racoreasca dar nu de tot pentru a nu se ingrosa, se bate frisca si se amesteca cu piureul de mure.
Crema diplomat:

-3 oua
-120 g zahar
-1 plic zahar vanilat
-1 lingura rasa de faina
-coaja rasa de la o lamaie
-300 ml lapte
-1 plic gelatina
-300 ml frisca
-1 cutie compot de ananas
Gelatina o punem la inmuiat in sirop de la compot. Ouale se separa. Albusurile se bat spuma tare. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, vanilia, faina, coaja de lamaie si laptele si se fierb la foc mic amestecand in continuu sa nu se prinda. 
 Cand crema e fiarta se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata. Se amesteca bine pana se incorporeaza toata gelatina, apoi se adauga albusurile batute spuma. Se pune crema la frigider si cand s-a racit (aentie sa nu se intareasca!) se adauga frisca batuta.
Asamblare:
Pe o tava se pune primul blat, insiropat cu zeama de la compotul de ananas.
Din carton confectionam un inel mai mic decat blatul de tort. Inelul il invelim cu folie de aluminiu si il asezam pe primul blat insiropat. Turnam crema de zmeura si dam tava la frigider pentru minim 2 ore. 
Dupa cele doua ore ne apucam de pregatit crema diplomat. Cand crema e suficient de rece, scoatem inelul si turnam crema diplomat si asezam bucatile de ananas. (data viitoare nu mai pun ananas ca a fost tare si nu mi-a placut). Punem deasupra al doilea blat insiropat. (Eu am mai pus si crema diplomat deasupra, pentru ca mi-a mai ramas.) Se pune tava in frigider pana a doua zi cand se scoate inelul detasabil si se orneaza dupa preferinta.
Pentru ornat:
-400 ml frisca
 -100 g ciocolata alba pentru frunze
-trandafiri si ornamente din pasta de lapte praf
-seminte de rodie











36 de comentarii:

  1. Bine te-am gasit si "La multi ani!"
    Ai un blog delicios,iar tortul asta e absolut divin!
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. mamaaa ce fain ii,nici nu vrea sa ma gandesc la gustul divin pe care il are.la mine nu-i decat $10 caserola de zmeura de 200 de grame,ma apuca bocitul cand ma gandesc:((((
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Flory, bun venit pe blogul meu. Ma bucur ca iti plac retetele mele. Te mai astept.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult Sarah. Zmeura mea e din congelator. :) Am cumparat-o asta vara din varf de munte. Problema e ca dupa decongelare e fleasca, dar pentru ce mi-a trebuit mie a fost perfecta.

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani, draga mea, iti doresc un an nou fericit, cu cat mai multe impliniri si sanatate !
    Felicitari pentru acest tort superb !

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumos tort si gustos! La multi ani! Un 2012 plin cu sanatate bucurii si impliniri pe toate planurile!

    RăspundețiȘtergere
  7. Tare bun tortul.Si eu fac mousse de zmeura si este super bun.
    La multi ani cu multa sanatate iti doresc.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte reusit si elegant tortul!!!!
    Iti doresc ca noul an sa iti aduca multa sanatate,fericire si belsug in toate!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Elegant ca de obicei. Sa ai un an nou cu tot ce-ti doresti.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Sanda. Asemenea iti doresc si eu. Ma bucur ca iti place tortul meu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc Alina. Asemenea iti doresc si tie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dia, multumesc. Ma bucur ca iti place. E foarte buna zmeura, iar mousse-ul e un deliciu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc Alynusha. Asemenea si voua.

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc Ghiocel. La fel iti doresc, un an mai bun.

    RăspundețiȘtergere
  15. Torturile tale sunt superbe si elegante tocmai prin simplitatea lor. Imi plac mult mai mult decat cele foarte colorate si foarte incarcate. Pot spune ca nu-mi plac deloc torturile invelite in fondant.

    RăspundețiȘtergere
  16. @Anonim, multumesc pentru aprecieri. Ma bucur ca iti plac torturile mele chiar daca nu-s ele foarte spectaculoase.
    Sa stii ca nici mie nu-mi plac torturile acoperite cu pasta de zahar. Drept dovada n-am decat unul singur pe blog. Si nu pentru ca ar fi greu de facut. Ci pentru ca prefer torturile cat mai naturale, fara coloranti plus ca pasta e extrem de dulce, nu se poate manca si mi se pare aiurea sa muncesc atat doar pentru aspect, pentru ca apoi sa arunc pasta de pe tort.

    RăspundețiȘtergere
  17. c'est un oeuvre d'art tous mes compliments vraiment magnifique
    mes meilleurs voeux pour cette nouvelle année 2012 qui démarre

    RăspundețiȘtergere
  18. LA MULTI ANI!
    Un tort delicios si plin de fructe.Imi plac tare mult torturile dipolmat pe care le faci.

    RăspundețiȘtergere
  19. La multi ani!! Un An Nou cu sanatate si numai bucurii!!
    Pupici:*

    RăspundețiȘtergere
  20. Noul An 2012 să -ti aducă sanatate,noroc, realizări pe toate planurile,
    bucurii, prietenie, fericire, speranţa unui nou început, energia necesară pentru a-ti împlini toate dorinţele şi înţelepciunea de a aprecia fiecare zi prin micile bucurii pe care le oferă.
    La mulţi ani!

    RăspundețiȘtergere
  21. La multi ani in 2012, bucurii si impliniri alaturi de cei dragi! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  22. Tare bine arata si tare delicios!!Pup si la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  23. Wow! E' una torta meravigliosa!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Multumesc mult Veronica. Ma bucur ca iti plac torturile mele.

    RăspundețiȘtergere
  25. Daniela, multumesc pentru vizita si pentru cuvintele frumoase. Numai bine iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  26. Sara & Miki, multumesc, asemenea si voua.

    RăspundețiȘtergere
  27. Te astept cu mult drag la o noua editie http://mitinitta.blogspot.com/2012/01/provocarea-lunii-ianuarie-2012-dulce.html si la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  28. Arata foarte foarte bine,cred ca a fost delicios ! Te pup si la multi ani !!

    RăspundețiȘtergere
  29. buna vrau sa intreb cu se face ornamentul ce contine trandafiru

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trandafirii sunt facuti din pasta de lapte praf iar frunzele din ciocolata alba.

      Ștergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.