luni, 4 martie 2024

Tortul lenesului

 


In realitate nu stiu de ce se numeste asa, Tortul/prajitura lenesului, pentru ca un lenes, practic nu face nimic, nicidecum torturi si prajituri. 😁

Eu i-as spune tort/prajitura pentru incepatori, pentruca orice incepator in ale bucatariei poate pregati fara probleme aceasta prajitura.

Ingrediente:

-200 g faina

-200 g gris

-200 g zahar

-1 praf de sare

-1 lingurita scortisoara

-2 plicuri zahar vanilat

-50 g unt topit

-200 ml lapte

-8-10 mere curatate de coaja si rase pe razatoarea mare


Mai intai se pun intr-un bol, toate ingredientele uscate (faina, grisul, zaharul, sarea, scortisoara si zaharul vanilat) si se amesteca sa se omogenizeze ingredientele. Apoi se repartizeaza in mod egal in 4 boluri.

Merele se curata de coaja si se rad pe razatoarea mare. Atentie, nu trebuie stoarte ca la alte prajituri! In acest caz, merele trebuie sa ramana cu sucul lor.

O forma de tort cu diametrul 22 cm se tapeteaza cu o foaie de copt. Eu am umezit foaia, am mototolit-o apoi am pus-o in forma de tort, astfel incat sa se acopere si marginile. E nevoie sa se procedeze astfel, pentru ca la final, laptele se va turna peste tort, inainte de coacere si daca nu e foarte bine tapetat vasul, e posibil sa se scurga laptele si sa ajunga pe rezistentele din cuptor.

In forma pregatita, se pune primul bol de ingrediente uscate si se repartizeaza uniform pe fundul formei de tort. Peste primul strat de ingrediente uscate, se pune 1/3 din cantitatea de mere rase. Se repartizeaza uniform, lingura cu lingura. Apoi se pune al doilea strat de ingrediente uscate, 1/3 mere rase, al treilea strat de ingrediente uscate, restul de mere rase si ultimul strat de ingrediente uscate. 

Cu un bat de friharuie se inteapa tortul din loc in loc, avand grija ca batul sa treaca prin toate straturile. 

Peste prajitura/tortul pregatit, se toarna laptele amestecat cu untul topit. Pentru a ne asigura ca laptele va fi repartizat uniform, il vom pune cu o lingura. 

Tortul astfel pregatit, se introduce in cuptorul preincalzit la 170 C si se coace timp de 50 minute. (In functie de cuptor, poate fi nevoie de inca 5 minute in plus). 

Cand s-a copt, va fi rumen deasupra si vom observa ca se desprinde usor de pe margini. 

Se lasa sa se raceasca, apoi se pudreaza cu zahar.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.