duminică, 20 februarie 2011

Paleuri cu ciocolata



 
Paleurile sunt niste fursecuri care se gaseau in cofetarii in perioada copilariei mele. Existau trei feluri de fursecuri in cofetariile de la noi. Aceste paleuri cu ciocolata, fursecuri cu stafide si vanilie si fursecuri spritate cu unt. Dar de cate ori mergeam la cofetarie, eram atrasa de prajiturile cu creme, indeosebi imi placea prajitura Capriciu sau spumoasa, indienele cu frisca si potcoavele. Pe langa vitrinele cu fursecuri treceam destul de nepasatoare, fara sa ma atraga in mod deosebit. Sigur ca acum nici acum nu mi s-au schimbat gusturile prea tare, in continuare prefer prajiturile cu multa crema, frisca, ciocolata. Cu toate astea, uneori sunt binevenite si fursecurile, iar acestea sunt de-a dreptul delicioase si desi aparent sunt migaloase, va asigur ca se fac foarte repede si foarte usor.
 
Ingrediente:

-200 gr. unt
-200 gr. zahar pudra
-3 oua
-300 gr. faina
-1 plic zahar vanilat
-1/2 lingurita praf de copt

Mod de preparare:
 
Untul moale se amesteca cu zaharul pudra.
Se adauga vanilia, ouale pe rand, unul cate unul, iar in final faina amestecata cu praful de copt, continuind amestecarea cu mixerul. Rezulta o compozitie spumoasa, dupa cum se poate vedea in imagine.
Compozitia se pune intr-un posh cu dui rotund si se spriteaza gramajoare. Lasati o distanta considerabila intre gramajoare pentru ca la copt ele se latesc destul de mult. Ideea e ca tavile mele din cuptor sunt destul de ciudate, au mijlocul usor mai ridicat iar marginile putin oblice, astfel ca fursecurile de pe margini s-au alungit putin. 

Se coc in cuptorul preincalzit la 170 C, caldura jos-sus, pe treapta din mijloc, timp de aproximativ 10 minute. Nu trebuie coapte mai mult, in momentul in care vedeti ca marginile sunt aurii, scoateti tava din cuptor, chiar daca fursecurile par moi. Se vor intari pe masura ce se racesc. Oricum nu trebuie coapte mai mult pentru ca vor fi uscate si tari. Dupa racire se lipesc cate doua cu ganache de ciocolata.
 
Crema:
-200 ml smantana pentu frisca Pilos
-150 g ciocolata amaruie

Intr-un vas se pune frisca lichida, ciocolata rupta bucatele si se pune pe baie de aburi amestecand pana se topeste ciocolata. Crema se pune in frigider minim doua ore, dar eu am lasat-o peste noapte, dupa care se bate cu mixerul pana devine spumoasa.
 
 


 















4 comentarii:

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.