duminică, 23 noiembrie 2014

Placinta cu spanac si branza



Pe blogul Amaliei am gasit o placinta cu spanac si branza, altfel decat am mai facut eu pana acum si fiind sigura ca va fi pe placul lui Alex, am pregatit-o si eu ieri. Nu m-am inselat, a iesit foarte buna si s-a mancat rapid. Asa macar mananca si Alex spanac. Placinte sau tarte cu spanac si branza am facut de foarte multe ori si alte retete asemanatoare gasiti aici: Placinta spirala cu spanac, Placinta cu spanac si oua, Tarta cu spanac, Spanacopita.
De aceasta data reteta e putin diferita de cele enumerate mai sus. Ulterior am vazut ca Amalia s-a inspirat de la Laura Laurentiu. Placinta Laurei arata extraordinar dar aluatul ei e mai mult ca un foietaj, asta ar fi insemnat sa intind foaia sa o ung cu ulei, sa o impachetez de mai multe ori. In fine, eu am preferat sa las placinta cu aluat mai pufos, la fel ca si a Amaliei.

Aluat:
-500g faina
-1 albus de ou
-150ml iaurt batut cu furculita
-150ml apa minerala
-un cub drojdie proaspata
-80ml ulei de masline
-sare

Drojdia se freaca cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga 1 lingurita apa calda si se lasa sa creasca.
 Separam albusul de galbenus de la un ou ( galbenusul se foloseste pentru uns deasupra ) si il amestecam cu uleiul, apa minerala si iaurtul. Adaugam si drojdia crescuta si amestecam pana se omogenizeaza.
Punem faina intr-un vas pentru framantat adaugam sare si apoi amestecul de lichide. Framantam pana obtinem un aluat care se desprinde de vas. Aluatul obtinut il impartim in 4 bile egale, pe care le ungem cu putin ulei si le lasam la dospit cam 30 minute.

Umplutura:
-1 kg spanac
-300 g telemea de vaca
-2 oua
-2-3 catei usturoi
-1 ceapa
-putin ulei

(Eu am pus mai mult spanac decat scria Amalia in reteta, pentru ca mie asa imi place sa se simta bine de tot spanacul.)Spanacul se spala bine de tot sa nu ramana fir de nisip. (Nesuferita operatiune. Daca n-ar trebui spalat si curata atata as gati mai des. :D) Se opareste apoi cateva minute in apa cu sare. Se pune apoi intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga toata apa. Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei. Se adauga apoi usturoiul si spanacul scurs si tocat. Se lasa sa se raceasca, apoi se adauga branza rasa si doua oua batute. Daca e cazul, se mai poate adauga sare.
Fiecare bila de aluat se intinde intr-o foaie dreptunghiulara, se pune un sfert din umplutura de spanac si se ruleaza. Se pun rulourile intr-o forma de tort sau intr-o cratita sum forma de spirala. Eu le-am pus in cea mai mare cratita pe care o aveam, pentru ca nu mi-a incput in tava de tort. Se si vede ca s-a rupt pe alocuri, dar nu conteaza atat de mult aspectul pe cat conteaza gustul. ;) Se unge placinta deasupra cu galbenus de ou si se presara seminte de susan, in, floarea soarelui, etc. Se coace placinta cam 45 minute, pana se rumeneste. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.