Daca e toamna...e prajitura cu mere. Sau nu? Nu stiu voi, dar eu mereu asociez prajiturile cu mere, cu toamna. Mere, pere, prune (exclud dovleacul, pentru ca noua nu ne plac placintele/prajiturile cu dovleac), le asociez cu toamna. Pe blog am foarte multe retete (prajituri, torturi, placinte) cu mere, dar inca e loc de retete noi. Prajitura de azi e una foarte buna, cu aluat fraged, mere aromate cu scortisoara si o crema de vanilie, menita sa completeze si sa imbogateasca aroma merelor. Pe net am vazut diverse variante ale acestei prajituri, dar toate erau facute cu budinca. Eu am preferat sa fac o crema de vanilie in genul cele pentru cremsnit
Ingrediente aluat:
-550 g faina
-150 g zahar pudra
-1plic praf de copt
-250 g unt
-2 galbenusuri
-2 lingura smantana
-coaja rasa de la o lamaie
-1 lingurita esenta de vanilie
+
-2 linguri gris
-6-7 mere
-2 linguri zahar
-1 lingurita scortisoara
-sucul de la o jumatate de lamaie
Ptr. crema:
1 l lapte
8 galbenusuri
200 g zahar
120 g faina
1 plic zahar vanilat bourbon
coaja de la 1/2 lamaie
Pentru aluat se amesteca faina cu praful de copt si zaharul pudra, se
adauga untul rece si se amesteca cu varfurile degetelor pana
cand capata consistenta si aspectul unor firimituri. Se adauga smantana,
coaja rasa de lime si galbenusurile si se framanta aluatul pana se
leaga si devine o bila nelipicioasa. Se inveleste aluatul in folie si se
pune in frigider o jumatate de ora. Apoi se imparte aluatul in doua
parti.
Cele 8 galbenusuri se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si
se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumui si se albesc. Se adauga
faina, amidonul si laptele cald, apoi se fierbe crema pana se ingroasa
ca o budinca si se lasa sa se raceasca. Eu am uitat sa acopar crema cu folie si a facut o pojghita deasupra, din cauza careia se vad mici cocoloase.
Merele se curata de coaja, se taie in doua si se scot cotoarele. Se taie felii subtiri si se stropesc cu suc de lamaie, pentru a preveni oxidarea lor.
Asamblarea prajiturii:
Aluatul se imparte in doua parti egale. Jumatate se intinde intr-o foaie dreptunghiulara. E bine sa faceti aceasta operatiune pe hartie de copt, pentru ca aluatul e foarte fraged si se rupe usor. Peste aluat se presara o lingura gris. Se aseaza feliile de mere, dupa cum se poate vedea in imaginea de mai jos. Peste mere se presara cele 2 linguri zahar, pudra de scortisoara si 1 lingura gris.
Peste mere, se intinde cat de cat uniform si crema de vanilie. Restul de aluat se intinde intr-o foaie dreptunghiulara, tot pe o foaie de copt si din aceasta foaie se taie fasii care vor forma grilajul de deasupra prajiturii.
Se introduce tava in cuptor si se coace prajitura pana cand marginile incep sa devina usor aurii. In cuptorul meu (pe gaz) a stat 45 minute, la foc mic, pe treapta a doua a aragazului.
Se pudreaza cu zahar si se taie dupa ce s-a racit complet. Sincera sa fiu, mie mi-a placut mai mult dupa ce a stat in frigider.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.