sâmbătă, 23 ianuarie 2021

Tcharek Mseker (Coarne de gazela)

 


Va mai amintiti de serialul Clona? L-am vazut de vreo 7 ori. Pot spune ca e serialul meu preferat. Prima data l-am vazut in 2002. Cam de atunci imi doream sa fac aceste prajiturele pe care toti protagonistii serialului le adorau, Si tot cam de pe atunci dateaza si fascinatia mea pentru lumea araba, pentru toata partea frumoasa, insemnand cultura araba, muzica si retetele fantastice. 
Tcharek Mseker, adică în traducere, coarne de gazela. Niste cornulete cu umplutura de migdale si aroma subtila de apa de flori de portocale. Niste fursecuri absolut delicioase. Pe atunci imi imaginam ca trebuie sa fie o reteta complicata. Nici pe departe. Insa va spun din start ca sunt destul de migaloase si solicita destul de mult timp. Dar asa sunt majoritatea prajiturilor arabesti, niste mici bijuterii dulci si absolut delicioase. Din nou, reteta e de la minunata Djouza, al carei fan sunt de ceva vreme. Eu am modificat putin reteta, in sensul ca am folosit doar migdale pentru umplutura si am dublat cantitatea de umplutura. 
Ingrediente aluat
-500 g faina
-250g unt moale 
-1 plic zahar vanilat
-1 lingurita praf de copt
-1 ou
-apa de flori de portocal (cam 2-3 linguri)

Ingrediente umplutura
-200 g migdale macinate (eu am cumparat de la Lidl)
-1 lingurita pudra de scortisoara
-150 g zahar
-1 lingura unt moale
-apa de flori de portocale (cam 2 linguri)

Pentru finisat
-200 g zahar pudra
-apa de flori de portocal

Pentru inceput, va spun ca apa de flori de portocal gasiti in Auchan, la raftul cu produse arabesti. Nu incercati sa o inlocuiti cu altceva, pentru ca rezultatul nu va fi acelasi. Apa de flori de portocal e prezenta in majoritatea retetelor de prajituri arabesti si are o aroma aparte, specifica deserturilor arabesti.
Pentru aluatul fraged, punem intr-un bol faina, zaharul vanilat, praful de copt si untul moale, pe jumatate topit si framantam pana capata un aspect nisipos. Adaugam oul si treptat cate o lingura de apa de flori de portocal. S-ar putea sa avem nevoie de 2 linguri sau 3, depinde si de marimea oului. Trebuie sa obtinem un aluat legat si elastic, pe care il invelim in folie alimentara si il lasam 30 minute deoparte. Apoi il impartim in 32 de bile a cate 25 g fiecare. 
Intre timp pregatim umplutura. 
Punem intr-un bol migdalele macinate, zaharul, scortisoara, untul moale si treptat adaugam apa de flori de portocal. Amestecam, apoi framantam cu mana pana obtinem o bila compacta de pasta de migdale. Eu am cantarit si am obtinut 385 g pe care le-am impartit in 32 bucati a cate 12 g fiecare. 
 
Luam o bila de aluat, pe care o intindem pe planul de lucru. Rulam o bila de pasta de migdale, o punem pe aluat si formam cornuletele. Eu am incercat sa dau forma de coarne de gazela, ajutandu-ma de un dop de plastic (asa am vazut pe youtube). Sigur ca la copt se mai schimba putin forma, insa nu si gustul delicios al acestor cornulete. Mie mi-au incaput in doua tavi. Introducem tava in cuptorul preincalzit (el le-am copt la 160 grade, 20 minute). Djouza spunea ca le coace la 165 g, eu la cuptorul meu nu am cum sa stabilesc fix 165 grade . Fiti cu ochii pe ele, pentru ca trebuie sa ramana albe la suprafata. Doar dedesubt sa fie usor aurii, asa ca verificati ridicand un cornulet si daca vedeti ca e usor auriu, inseamna ca sunt gata. 
Pentru finisat, ne pregatim doua boluri. In primul, punem apa de flori de portocal, in cel de-al doilea  punem zaharul pudra. Fiecare cornulet il trecem prin apa de flori de portocal, apoi il "imbracam" in zaharul pudra si il punem pe un platou sa se usuce. Dupa ce terminam de glasat cornuletele, le mai lasam 30 minute, apoi indepartam surplusul de zahar. Le pastram intr-o cutie de tabla inchisa ermetic. Sunt delicioase, au un iz oriental, diferit de retetele cu care suntem noi obisnuiti.
Multumesc draga Djouza pentru inca o reteta delicioasa.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.