joi, 10 august 2023

Prajitura cu rubarba si bezea

 

Cu doua saptamani in urma am primit cateva tije de rubarba. Destul de multe incat sa-mi ajunga pentru doua prajituri delicioase. 

Prima a fost o tarta cu rubarba si crema de migdale, a carei reteta urmeaza sa o postez. 

Si azi, am facut aceasta prajitura simpla si foarte buna, cu rubarba si bezea.

E o prajitura foarte usor de facut si desigur, rubarba poate fi inlocuita cu orice fruct de sezon.


Ingrediente: (Tava 30/20 cm)

-3 tije rubarba

-2 oua

-4 galbenusuri

-200 g zahar

-150 g unt topit

-320 g faina

-5 g praf de copt

-1 plic zahar vanilat

-coaja rasa de la o lamaie

 

Mai intai se spala si se curata rubarba. Se taie capetele si se decojesc tijele de partea aceea atoasa. Daca rubarba e tanara si proaspat taiata din gradina, probabil nu trebuie decojita. Dar fiindca rubarba mea a stat doua saptamani in frigider, pana sa o pregatesc, am preferat sa o decojesc. 

Rubarba curatata se taie in bucati de aproximativ doi cm. Peste bucatile de rubarba se presara o lingura de zahar. Intr-o tigaie antiaderenta se pune o lingura de unt si se adauga rubarba. Se lasa cateva minute sa se inmoaie putin si sa prinda o usoara aroma de unt .

Pentru blat, se separa 4 oua. Cele 4 albusuri se pun deoparte pentru bezea. 

Intr-un bol se pun 4 galbenusuri, 2 oua intregi, 200 g zahar si zaharul vanilat. Se bate cu mixerul pana se topeste zaharul, apoi se adauga untul topit coaja de lamaie si la final faina amestecata cu praful de copt. Compozitia rezultata (care va fi cremoasa, usor vartoasa si nu aerata ca un pandispan) se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Peste aceasta compozitie se pun bucatile de rubarba. Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 170 C si se coace prajitura timp de 30 minute. 

Intre timp se pregateste bezeaua.

Ingrediente bezea:

-4 albusuri

-100g zahar

Albusurile se bat cu mixerul pana rezulta o spuma ferma. Se adauga apoi zaharul in trei etape si se mixeaza pana se topeste zaharul si obtinem o bezea ferma si lucioasa.

Dupa cele 30 de minute, scoatem prajitura, intindem bezeaua si mai lasam prajitura 15 minute la 160 C. 

Cam asta e tot, simplu si delicios.

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.