miercuri, 9 martie 2022

Tort cu mere intregi

 

Tortul de mere este unul din cele mai simple si accesibile torturi. Nu trebuie sa muncesti foarte mult pentru un rezultat spectaculos. E un tort ideal de savurat intr-un week-end, nu neaparat la ocazii deosebite. 

Ingrediente: 

Pentru caramel: 150 g zahar, 50 ml apa

-6 mere 

-dulceata de prune

-miez de nuca

-coji de portocale confiate

--putin unt


Blat:

-4 oua

-75 g zahar

-75 g faina

 

Crema:

-200 ml smantana pentru frisca Pilos

-250 g mascarpone

-4 linguri zahar pudra

-1 fiola esent de vanilie


Intr-o cratita cu diametru 22 cm, in care vom coace tortul,  se pune zaharul si apa si se pune  la foc mic. Mai intai zaharul se va topi, rezultand un sirop care mai apoi se va carameliza. Cand va capata o culoare frumoasa de chihlimbar, se ia vasul de pe foc si se tapeteaza cu acest carame, cratita. 

Merele se curata de coaja si se coate cotorul cu un instrument specific. 

In locul cotoarelor, vom pune dulceata, miez de nuca si coji de portocale confiate. Peste merele astfel umplute, punem cate putin unt si introducem vasul in cuptorul preincalzit la 180 C, unde vom coace merele timp de 25-30 minute (in functie de soiul merelor). Ele vor trebui sa fie moi. 

Pana cand merele se coc, ne ocupam de blat.

Separam ouale si batem albusurile spuma. Adaugam zaharul, zaharul vanilat si batem pana rezulta o spuma ferma si lucioasa si zaharul se topeste. Peste spuma de albusuri se adauga cele 4 galbenusuri, se omogenizeaza, apoi se adauga faina cernuta, amestecand usor, de jos in sus cu o spatula pana se incorporeaza toata faina. Se toarna amestecul pentru blat peste merele coapte si se coace prajitura la 170 C , 40 minute. 

Cand e gata, se desprind marginile cu un cutit si se rastoarna prajitura pe un platou. Siropul format din caramel, unt si sucul lasat de mere va insiropa blatul si va rezulta o prajitura delicioasa, care poate fi servita ca atare sau se poate decora si va rezulta un tort delicios. 

Pentru crema, se pun toate ingredientele intr-un bol si se bat 3 minute la viteza maxima. Apoi se poate pune crema intr-un push cu varf stelat si se decoreaza tortul dupa cum va place. Eu am mai pus si putin sos caramel deasupra. Un deliciu.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.