sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Prajitura "Somloi galuska"



Somloi galuska este o prajitura traditionala ungureasca, se serveste in toate restaurantele transilvanene insa modul de servire, putin ciudat, prajitura este rupta cu lingura si servita in boluri, ornata cu frisca si sos de ciocolata. De aici si denumirea de "galuska". Mie mi s-a parut mai elegant sa portionez prajitura in bucati patrate decat sa o rup cu lingura, sa o pun in bol si sa rezulte un fel de maglavais. :) Pe net veti gasi multe variante ale acestei prajituri, eu m-am oprit la cea care mi s-a parut mai aproape de original si anume varianta "Kikenhanna".


Blat alb:
-2 oua
-2 linguri zahar
-2 linguri faina

Fiecare blat se coace separat, in aceeasi tava, pe hartie de copt.
Se separa ouale, se bat spuma tare albusurile, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile, apoi amestecand usor de jos in sus, se adauga faina.
La fel se procedeaza si la celelalte blaturi. Trebuie sa spun ca atunci cand am facut primul blat, mi s-a parut prea subtire si ma gandeam ca la celelalte sa pun 3 oua. Insa dupa insiropare si asamblare, e suficient atat. Daca puneam 3 oua la fiecare blat prajitura ar fi fost prea inalta.

Blat maro:
-2 oua
-2 linguri zahar
-1 1/2 lingura faina
-1 lingura cacao

Blat cu nuca
-2 oua
-2 linguri zahar
-2 linguri nuca macinata
-1 lingura faina


 
Sirop:
-200 ml apa
-120 g zahar
-1 esenta de rom


Crema:
-3 oua
-3 linguri amidon
-6 linguri zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-500 ml lapte

-stafide
-nuca macinata

Sos de ciocolata:
-1 ciocolata amaruie
-2-3 linguri frisca lichida

Pentru crema, separam ouale si batem albusurile spuma tare. Galbenusurile le amestecam cu zaharul, vanilia, amidonul si turnam usor laptele caldut. Firbem crema pana capata consistenta unei budinci apoi adaugam albusurile spuma si amestecam usor pana se inglobeaza in crema fierbinte.
 Asamblare:
Blat alb, insiropat, cvu siropul de zahar cu rom, 1/3 din crema, nuca macinata si stafide in functie de preferinta.
Blat maro, insiropat, 1/3 crema, nuca macinata, stafide



Din nou am o problema cu pozele. Asta e...nici lumina nu m-a ajutat.

16 comentarii:

  1. oh, ce buna trebuie sa fie!
    te pup

    RăspundeţiȘtergere
  2. Foarte bune galustele astea.Le mananc cu mare, mare placere.
    Pupic lui Alex.

    RăspundeţiȘtergere
  3. E super buna si la noi o gasesti in restaurante! Pup!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Cred ca e un deliciu! De mult am ochit-o si eu, sper sa-i vina randul curand! O duminica frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  5. Tare bine arata.Inca nu am mancat din prajitura asta.Nu prea frecventez restaurantele(ha ha).Cred ca este ft buna dupa descriere.Trebuie sa o incerc si eu.

    RăspundeţiȘtergere
  6. In sfarsit vad si eu clar cum arata prajitura aceasta . Am vazut-o pe mai multe bloguri, dar nu arata atat de bine si de clar :P Voi incerca si eu reteta ta !

    RăspundeţiȘtergere
  7. Cred ca ar trebui sa o fac si eu sotului meu curand... Arata f bine!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Emily, multumesc pentru vizita. Te pup si eu.

    RăspundeţiȘtergere
  9. Livia, asa e, delicioasa intr-adevar.
    O zi frumoasa iti doresc.

    RăspundeţiȘtergere
  10. Andreea, multumesc mult. Nici eu nu frecventez restaurantele. :)

    RăspundeţiȘtergere
  11. Multumesc Miremirc. Motivul pentru care arata a "prajitura", l-am scris pe blog. Am preferat sa o portionez astfel si nu sa o rup cu lingura.

    RăspundeţiȘtergere
  12. am admirat prajiturica si pe bucataras. ...
    Foarte buna trebuie sa fie!
    Te-am adaugat in listuta mea de blogroll, ca sa te pot urmari mai bine.
    Daca iti face placere, viziteaza si blogul meu.

    RăspundeţiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.