sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Prajitura "Somloi galuska"




Somloi galuska este o prajitura traditionala ungureasca, se serveste in toate restaurantele transilvanene insa modul de servire mi se pare putin ciudat, prajitura este rupta cu lingura si servita in boluri, ornata cu frisca si sos de ciocolata. De aici si denumirea de "galuska". Contine trei tipuri de blat de pandispan simplu, cu nuca si cu cacao insiropate si trei straturi de crema de vanilie, peste care e presarata nuca prajita si macinata si stafide, frisca si sos de ciocolata. Mie mi s-a parut mai elegant sa portionez prajitura in bucati patrate decat sa o rup cu lingura, sa o pun in bol si sa rezulte un fel de maglavais. :) 

Blat alb: (tava 20/30)
-3 oua
-3 linguri zahar
-3 linguri faina
-1 varf linguri ta praf de copt

Blat cu cacao
-3 oua
-3 linguri zahar
-2 linguri faina
-1 lingura cacao
-1 varf linguri ta praf de copt

Blat cu nuca
-3 oua
-3 linguri zahar
-3 linguri nuca macinata
-1 lingura faina
-1 varf linguri ta praf de copt


Fiecare blat se coace separat, in aceeasi tava, pe hartie de copt.
Se separa ouale, se bat spuma tare albusurile, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile, apoi amestecand usor de jos in sus, se adauga faina amestecata cu praful de copt. 
La fel se procedeaza si la celelalte blaturi.




Sirop:
-200 ml apa
-120 g zahar
-1 fiola esenta de rom


Crema:
-5 galbenusuri
-80 g faina
-180 zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-700 ml lapte
+
-100 g stafide
-100 g nuca prajita si macinata

Decor:
-400 ml frisca naturala Pilos
-1 lingura zahar pudra

Sos de ciocolata:
-50 ciocolata amaruie
-2-3 linguri frisca lichida
 

Pentru crema, se pune laptele la fiert  . Galbenusurile se bat cu zaharul si zaharul vanilat, pana se albesc si isi dubleaza volumul. Se adauga faina si laptele fierbinte si se amesteca bine, apoi se fierbe crema pana se ingroasa ca o budinca. Crema se acopera cu folie alimentara si se lasa sa se raceasca

Asamblare prajitura:

Blat alb, insiropat, cu siropul de zahar cu rom, 1/3 din crema, nuca macinata si stafide in functie de preferinta.
Blat maro, insiropat, 1/3 crema, nuca macinata, stafide, blat alb insiropat, 1/3 din crema. Se niveleaza ultimul strat de crema si se pudreaza cu o lingurita cacao. Se pune prajitura in frigider pentru doua ore, dupa care se taie in patrate sau dreptunghiuri, se decoreaza cu frisca batuta si sos de ciocolata.
 













16 comentarii:

  1. oh, ce buna trebuie sa fie!
    te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bune galustele astea.Le mananc cu mare, mare placere.
    Pupic lui Alex.

    RăspundețiȘtergere
  3. E super buna si la noi o gasesti in restaurante! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca e un deliciu! De mult am ochit-o si eu, sper sa-i vina randul curand! O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tare bine arata.Inca nu am mancat din prajitura asta.Nu prea frecventez restaurantele(ha ha).Cred ca este ft buna dupa descriere.Trebuie sa o incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  6. In sfarsit vad si eu clar cum arata prajitura aceasta . Am vazut-o pe mai multe bloguri, dar nu arata atat de bine si de clar :P Voi incerca si eu reteta ta !

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca ar trebui sa o fac si eu sotului meu curand... Arata f bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Emily, multumesc pentru vizita. Te pup si eu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Livia, asa e, delicioasa intr-adevar.
    O zi frumoasa iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Andreea, multumesc mult. Nici eu nu frecventez restaurantele. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc Miremirc. Motivul pentru care arata a "prajitura", l-am scris pe blog. Am preferat sa o portionez astfel si nu sa o rup cu lingura.

    RăspundețiȘtergere
  12. am admirat prajiturica si pe bucataras. ...
    Foarte buna trebuie sa fie!
    Te-am adaugat in listuta mea de blogroll, ca sa te pot urmari mai bine.
    Daca iti face placere, viziteaza si blogul meu.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.