miercuri, 3 ianuarie 2024

Saratele fragede cu branza de burduf (fara drojdie)

 

De-a lungul timpului am tot facut mai multe retete de saratele/covrigei, dar acestea mi-au placut cel mai mult. Sunt fragede, crocante, gustoase, rapide, asadar pot sa spun ca deocamdata raman la acestea, nu mai incerc nicio alta reteta.

Ingrediente:

-400 g faina

-1/2 lingurita sare

-200 g branza de burduf

-200 g unt

-200 g smantana sau iaurt de tip grecesc

-1 ou

 +

-1 ou pentru uns aluatul

-seminte de chimen/susan/negrilica (ce va place)

Intr-un bol incapator se pune faina, sarea si se rade untul rece. Se adauga branza faramitata si se amesteca cu degetele pana cand capata aspectul unor firimituri. Se adauga apoi oul batut si smantana si se framanta aluatul pana se aduna intr-o bila. Nu insistati prea mult cu framantatul. 

Bila de aluat se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider 2-3 ore, sau peste noapte.  

Dupa ce aluatula stat minim 2 ore in frigider, se scoate, se imparte in doua bucati egale. Din fiecare bucata se intinde o foaie dreptunghiulara de aproximativ 3-4 mm. Se unge cu ou batut, se presara cu putina sare si semintele preferate. Eu prefer chimenul. 

Cu o rola se taie in bastonase de lungimea dorita. Bastonasele se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se coc in cuptorul preincalzit la 170 C, caldura sus-jos, timp de 15-20 minute, pana devin aurii. Veti vedea ca in timpul coacerii, saratelele vor creste ininaltime, nu se vor lati. Dupa ce s-au copt, se lasa sa se raceasca, iar dupa racire vor deveni crocante si atat de bune incat cu greu va veti opri la doua-trei bucati. Se pot pastra in cutii de tabla inchise ermetic. Partea proasta e ca daca stau in cutie, nu vor mai fi la fel de crocante. Dar sunt bune oricum.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.