Acesta e primul meu tort acoperit cu pasta de zahar. Pentru prima incercare, zic eu, arata destul de bine. Tortul l-am facut pentru noi, a fost un experiment asadar, insa pasta de zahar e o dezamagire pentru mine. Deci nu cred ca am sa mai fac vreodata tort pentru noi, acoperit cu pasta de zahar. E mult prea dulce, nu ne place gustul ei si preferam torturile acoperite cu frisca sau ciocolata. In plus, se simte si untul cu care am uns tortul si asta iarasi ma deranjeaza, pentru ca nu ne plac cremele cu unt.
Am sa revin cu reteta. Pana atunci spun doar ca interiorul e blat alb, insiropat, umplut cu mousse de ciocolata alba si mousse de zmeura. O combinatie irezistibila zic eu.
Cu aceasta ocazie am incercat si noua forma de tort detasabila pe care am primit-o cadou de la o colega. (Merci Vio .)
Pentru blat am folosit reteta de baza - blat alb.
Mousse de ciocolata alba:
-100 g ciocolata alba (Milka am pus eu)
-100 + 200 ml frisca
-1/2 plic gelatina hidratata
In 100 ml frisca topim ciocolata alba si adaugam gelatina hidratata. Amestecam pana se topeste gelatina si lasam sa se raceasca, apoi adaugam 150 ml frisca batuta.
Mousse de zmeura:
-300 g zmeura
-4 linguri zahar pudra
-200 ml frisca
-1/2 plic gelatina gidratata
Zmeura (eu am avut in congelator) o lasam sa se decongeleze, apoi o pasam sa separam samburii. Piureul obtinut il amestecam cu zaharul pudra si il punem la fiert. Cand ajunge aproape de punctul de fierbere, luam vasul deoparte si adaugam gelatina hidratata. Amestecam pana se dizolva gelatina si lasam sa se raceasca. Dupa racire se adauga frisca batuta si se amesteca.
Pentru blat am folosit reteta de baza - blat alb.
Mousse de ciocolata alba:
-100 g ciocolata alba (Milka am pus eu)
-100 + 200 ml frisca
-1/2 plic gelatina hidratata
In 100 ml frisca topim ciocolata alba si adaugam gelatina hidratata. Amestecam pana se topeste gelatina si lasam sa se raceasca, apoi adaugam 150 ml frisca batuta.
Mousse de zmeura:
-300 g zmeura
-4 linguri zahar pudra
-200 ml frisca
-1/2 plic gelatina gidratata
Zmeura (eu am avut in congelator) o lasam sa se decongeleze, apoi o pasam sa separam samburii. Piureul obtinut il amestecam cu zaharul pudra si il punem la fiert. Cand ajunge aproape de punctul de fierbere, luam vasul deoparte si adaugam gelatina hidratata. Amestecam pana se dizolva gelatina si lasam sa se raceasca. Dupa racire se adauga frisca batuta si se amesteca.
Blatul il taiem in doua. Prima foaie de blat o asezam pe tava si punem inelul detasabil. Insiropam blatul (apa+zahar+zeama de la zmeura), punem mouss-ul de ciocolata si dam la frigider pana preparam mousse-ul de zmeura. Cand mousse-ul de ciocolata s-a intarit ne apucam de facut cel de zmeura, apoi il punem peste cel de ciocolata. Din nou lasam la frigider sa se intareasca putin, apoi punem al doilea blat insiropat.
Dupa minim 2 ore (eu l-am lasat peste noapte) scoatem inelul detasabil si ornam tortul dupa preferinta. In cazul meu, l-am uns putin cu unt amestecat cu zahar pudra si am pus apoi pasta de zahar.
Margaretele le-am pensulat cu apa si le-am asezat pe tort. In cateva minute se lipesc. Se pot lipi si cu miere sau energizant.
pto prima incercare arata mai mult decat foarte bine! felicitari!!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc Giovanna. Te pup.
RăspundețiȘtergereti-a iesit un tort foarte frumos Criss.bravo.cat despre pasta de zahar,si eu prefer torturile acoperite cu glazura sau cu frisca.de ziua mea nefiind acasa am cumparat tortul si era acoperit cu fondant sau ceva de genul si n-am fost incantata de el.cred ca frisca e perfecta.
RăspundețiȘtergereMultumesc Sarah. Data viitoare am sa-l fac cu frisca si floricelele le fac din lapte praf, ca sa nu se topeasca.
RăspundețiȘtergereFoarte reusit Criss!Felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumesc Alynusha. Te pup.
RăspundețiȘtergereFoarte reusit tortuletul.Felicitari Criss.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Ariana. Pupici printesei .
RăspundețiȘtergereArata foarte bine, bravo!
RăspundețiȘtergereBanuiesc ca pasta ati dat-o la o parte, daca nu v-a placut, si ati aruncat-o, nu-i asa? ;P Stai linistita, toti facem la fel.
Foarte bine arata!!!
RăspundețiȘtergereMinunat arata! Vreau si eu margarete!:) Pup Cristina.
RăspundețiȘtergereMultumesc Liana. Exact asta am si facut. Adica am aruncat vreo 600 g zahar, in loc sa fi facut ceva mai bun cu el.
RăspundețiȘtergereMultumesc Felis.
RăspundețiȘtergereMultumesc Cora. Te pup si eu.
RăspundețiȘtergereArata super bine.Nimeni n-ar zice ca primul facut cu pasta de zahar.Foarte fain.Pupici de lamine, mai ales lui Alex, scolarul.
RăspundețiȘtergerePentru prima incercare arata foarte bine. Felicitari!!!
RăspundețiȘtergereEste super bine realizat, te felicit si eu zic sa nu te dai batuta, chiar daca nu faci pentru voi, poate o sa-ti placa sa faci pentru altcineva, pe mine ma relaxeaza enorm de mult realizarea unui tort:), ma mai enervez cateodata, cand e cineva in preajma mea :))) in rest e ok! Inca odata felicitarile mele , nota 10+!!!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc Micul. O seara frumoasa iti doresc.
RăspundețiȘtergereMerci Bianca.
RăspundețiȘtergereMultumesc Adela. N-am sa ma las batuta, doar mi-am cumparat si coloranti si accesorii, am si o multime de decupatoare. Si pe mine ma relaxeaza si imi place sa "tortalesc". Pentru altii oricand mai fac astfel de torturi, pentru noi nu. Pentru noi doar cu frisca sau cioco.
RăspundețiȘtergereun chef_d’œuvre tous mes compliments et bravo
RăspundețiȘtergerebonne soirée
Cristina tortul arata foarte bine, in privinta pastei de zahar nu stiu ce sa zic, eu sunt incantata de ea la fel si cei care au gustat din ea, ca sa nu simti untul , bate-l cu zahar pudra si zahar vanilat, o sa iasa o crema aromata. Din cate am citit te-ai dotat cu ustensile asa ca spor la treaba
RăspundețiȘtergereArata super si exterior si interior. Va felicitam, succes in continuare.
RăspundețiȘtergereSuperb tortul!!! Si super delicios! Ca pentru prima incercare, e foarte reusit! Felicitari! Pup!
RăspundețiȘtergereImi place foarte mult cum ti-a iesit dar...si eu prefer torturile cu frisca iar ficele mele ci ciocolata.. E foarte adevarat ca pasta de zahar e de mare efect dar,totul depinde de gusturi!!!Imi mai place combinatia de creme si cum sant bine delimitate...
RăspundețiȘtergereTe pup si o dumineca placuta!!!
Merci Fimere.
RăspundețiȘtergereNaty, multumesc pentru sfaturi.
RăspundețiȘtergereMultumesc Dan si Ionela.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Licuta.
RăspundețiȘtergereMultumesc Petronela. Asa e , de mare efect si torturile arata mult mai frumos decat cu frisca sau cioco.
RăspundețiȘtergereCristina, imi place mult cum arata tortul tau, imi plac culorile si florile si combinatia lor. Ai invatat singura sa lucrezi cu pasta de zahar si sa modelezi flori? De oriunde ai fi invatat, felicitari! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Mihaela.
RăspundețiȘtergereAm invatat dupa instructiunile Vioricai, o adevarata maestra in arta modelarii pastei de zahar. De asemeni dupa tutoriale de pe youtub sau de pe un site, kuharka.
Parca-s margarete adevarate,de unde-ai luat decupatoarele si cat au costat?
RăspundețiȘtergereDoinita, multumesc mult. Margaretele au fost primele flori ealizate de mine din pasta de zahar. Decupatoarele mi le-a facut sotul.
RăspundețiȘtergereTortul este foarte frumos. Felicitari!!
RăspundețiȘtergereEu la pasta de zahar in loc de apa pun zeama de lamaie pe care o strecor printr-o sita deasa ( ca sa nu scap pulpa de la lamaie)si adaug un pic de esenta de vanilie. Astfel nu mai este asa de dulce si este chiar buna.
Untul cu care imbraci tortul il bati cu un pic de zahar vanilat si poti sa lasi stratul mai subtire.
La cat mai multe torturi frumoase si gustoase!!! Corina