miercuri, 27 iunie 2018

Prajitura "Flodni"


Aceasta prajitura am facut-o cu vreo doua luni in urma, prin aprilie (cand lacramioarele erau inflorite :) ) si pur si simplu am uitat sa postez reteta pe blog.  Sunt cam ramasa in urma cu postarile, dar stau foarte prost cu timpul. Ajung tarziu acasa, nu stiu pe ce sa pun mana mai intai, pun masina la spalat, arunc cate ceva in oala magica (aka Crock Pot) si Daria deja bate din picior sa "megem in pac" si "sa stam mai mult". "Mai mult", inseamna ca greu, cu chiu, cu vai, reusim sa mergem acasa in jur de ora 21. Asa ca timpul pentru blog s-a redus la minim. Ma mai bucur si eu de cate o zi ploioasa, desi cine ma cunoaste, stie ca nu-mi place deloc, dar deloc ploaia. 
Revenind la reteta, prajitura Flodni este o prajitura care provine de la evreii din Ungaria si are mai multe foi si umpluturi (mac, mere, nuca si magiun). Pe cea cu magiun am sarit-o, pentru ca nu ma omor dupa el si mi s-a parut perfecta asa cum am facut-o. Si a fost foarte apreciata de toti cei care au gustat din ea. Pentru aceasta prajitura am folosit o tava 20/30 cm.

Ingrediente foi: 
-750 g faina
-150 g zahar pudra
-3 oua 
-250 g unt moale (am pus un pachet de unt si o lingura de untura)
-250 g smantana (Monor, 16% grasime)
-25 g drojdie proaspata (Budafok)
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie

Aluatul pentru foi l-am facut foarte usor, folosindu-ma de fantasticul robot Tefal Masterchef Gourmet. In bolul robotului, se adauga drojdia si zaharul si se amesteca pana cand drojdia se lichefiaza. Se adauga untul moale, ouale, smantana, zaharul vanila, coaja de lamaie si faina si se lasa robotul sa-si faca treaba :). Vom obtine un aluat moale si elastic, pe care il vom imparti in 4 bile egale. (Daca aluatul se lipeste, mai adaugam o lingura de faina si framantam putin inainte de a-l imparti in 4 parti egale.)

Umplutura de mac:
-400 g mac macinat
-200 g zahar
-coaja de lamaie
-1 plic zahar vanilat
-200 ml lapte

Se pune la fiert laptele cu zaharul si coaja de lamaie si cand incepe sa fiarba se adauga macul macinat. Se omogenizeaza si se lase deoparte pana ne vom ocupa de celelalte umpluturi.

Umplutura de nuca:
-400 g nuca macinata
-200 g zahar
-coaja de lamaie
-1 plic zahar vanilat
-200 ml lapte

Se pune la fiert laptele cu zaharul si coaja de lamaie si cand incepe sa fiarba se adauga nuca macinata. Se omogenizeaza si se lasa sa se racoreasca, pana cand ne ocupam de mere.

Umplutura de mere:
-1.5 kg mere
-150 g zahar
-2 linguri gris
-1 lingurita scortisoara

Merele se curata si se dau pe razatoarea mare. Se stoarce sucul cu mainile, astfel incat merele sa ramana cat mai uscate. Se adauga zaharul, scortisoara si grisul si se omogenizeaza.

Asamblare prajitura:

Se intinde prima foaie pe hartie de copt si cu tot cu hartie se pune in tava. Peste prima foaie se pune umplutura de nuca si se niveleaza frumos. Se intinde cea de-a doua foaie, tot pe hartie de copt, apoi se intoarce foaia peste umplutura si se ia hartia de copt. (Cel mai usor se lucreaza intinzand fiecare foaie pe hartia de copt, altfel riscam sa se rupa foile, ele fiind destul de subtiri si sa ne chinuim inutil. ) Peste a doua foaie punem umplutura de mac si acoperim cu a treia foaie. Acum punem si umplutura de mere si acoperim prajitura cu ultima foaie. Prajitura se inteapa cu furculita, intepand pana jos, pentru a nu se umfla la copt. Se coace prajitura aproximativ 45-50 minute, la foc mic, in cuptorul preincalzit, e treapta a doua a aragazului. Dupa racire, se pudreaza cu zahar si se taie in felii dreptunghiulare. Este foarte frageda si foarte gustoasa si aromata.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.