luni, 22 aprilie 2024

Baclava cu fistic, migdale, nuci

 

Baclavalele sunt preferatele mele in materie de dulciuri orientale. Avantajul e ca se pregatesc foarte usor si foarte rapid. Dezavantajul e ca sunt foarte calorice, deoarece contin o cantitate destul de mare de zahar . Dar cum nu putem manca mai mult de 2 bucati la o masa, pana la urma nu sunt chiar atat de periculoase. 😃 Si din cand in cand, meritam fiecare cate un rasfat.

Ingrediente:

-1 pachet foi de placinta 

-200 g unt

-300 g nuca macinata 

-70 g fistic tocat grosier

-80 g faina de migdale

-100 g zahar


Sirop:

-500 ml apa

-300 g zahar

-2-3 linguri miere de albine

-1 fiola esenta de vanilie

-sucul de la o jumatate de lamaie


Mai intai am pregatit siropul, pentru ca acesta trebuie sa se raceasca pana se coace baclavaua. 

Punem intr-o cratita apa, zaharul, mierea si sucul de lamaie. Lasam pe foc, amestecand din cand in cand, pana cand vedem ca siropul incepe sa fiarba. Cand zaharul s-a topit, siropul e gata, astfel ca il lasam sa se raceasca.

Foile de placinta se impart in mod egal in trei parti. Pachetul meu a avut 13 foi, prin urmare am impartit 5-4-4. 

O tava de 25/35 se unge cu unt topit si se pun primele 5 foi de placinta unse intre ele cu unt topit. Peste primul strat de foi se presara jumatate din cantitatea de nici, fistic si migdale amestecate cu 100 g zahar. Peste nuci se pun urmatoarele patru foi de placinta unse intre ele cu unt topit, apoi cealalta jumatate de nuci, fistic si migdale si deasupra ultimele patru foi de placinta unse intre ele cu unt. Cu un cutit cu lama subtire, se portioneaza baclavaua inainte de coacere. 

Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 170 C si se coace baclavaua timp de 45-50 minute, pana va fi frumos rumenita.

Cand e gata, se scoate din cuptor si  cu ajutorul unui polonic, vom turna tot siropul peste baclavaua coapta. In scurt timp va absorbi toata cantitatea de sirop. Pe fiecare patratica presaram putin fistic macinat. Lasam baclavaua in frigider minim 2 ore, dupa care gustam cu mare pofta. Nu mai mult de 1-2 bucati, ca numarul de calorii e destul de mare. 😀












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.