miercuri, 6 martie 2024

Mini kurtos



Zilele trecute am văzut pe Facebook niște mini kurtos, postate de Bucătăresele vesele. Și mi-am amintit că bunica făcea foarte des acești mini kurtos. Atunci nu prea îmi plăceau. Între timp gusturile se mai schimbă. Și ieri, am pus la treaba mașina de pâine și am făcut și eu un desert foarte bun și aromat, cu gust de copilărie. (Mașina de pâine este una din cele mai bune invenții ale epocii noastre, mai ales dacă nu prea îți place să frămânți aluatul cu mâna.👍) 

Bunica avea niște tuleie de porumb, pe care cocea mini kurtosul. Eu am niște forme din lemn, putin mai groase decat tuleii, astfel că ies ceva mai mari si mai groși kurtosii. 

 Ingrediente:

-500 g făină

-1 praf sare

-110 g zahăr (sau după gust)

-2 gălbenușuri

-1 plic zahăr vanilat

-coaja rasă de la o portocală netratată

-50 g unt topit

-2 linguri ulei

-200 ml lapte

-1 plic drojdie uscată

+

-100 g unt topit

-3-4 linguri zahar

-150 g nuca prajita si macinata

In cuva masinii de paine se introduc ingredientele in aceasta ordine: mai intai laptele cu untul topit, uleiul, zaharul, zaharul vanilat, sarea, galbenusurile, coaja de portocala, faina si peste faina se pune drojdia uscata. Se seteaza masina pe programul de framantare si dospire si la finalul programului, avem un aluat crescut, matasos. 

Daca nu aveti masina de paine, framantati aluatul cu mana, la fel cum procedati in cazul gogosilor sau a altor aluaturi dospite.

Aluatul crescut se intinde intr-o foaie dreptunghiulara cu grosime de 1 cm. (Sau se poate imparti in 11-12 bucati egale si fiecare bucata se ruleaza sub forma unui sul.)  

Se unge cu ulei fiecare forma din lemn sau tulei sau forme de tabla, in functie de ce aveti la dispozitie. 

Aluatul intins se taie in fasii cam de 1.5 cm latime si se ruleaza pe forma de lemn unsa cu ulei. Kurtosurile astfel pregatite se pun intr-o tava pe hartie de copt, se acopera tava cu un prosop si se lasa 30 minute la dospit. 

Dupa cele 30 de minute, se ung cu unt topit, se tavalesc prin nuca amestecata cu zahar sau doar zahar, in functie de preferinte. Putetu adauga scortisoara daca va place. Se pun in tava si se coc in cuptorul preincalzit la 160 C , caldura sus-jos, fara ventilatie, timp de 20-25 minute, pana devin aurii. Trebuie sa ramana moi si pufoase la atingere, asa ca nu le lasati mai mult pentru ca se usuca foarte repede. 

Cand sunt gata, se scot de pe forma de lemn. Folositi o manusa de bucatarie, sa nu va ardeti. Apoi delectati-va cu acesti mini kurtos deliciosi. 



 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.