marți, 30 martie 2021

Musaca de vinete

 


Ingrediente:
-800 g cartofi
-4 vinete medii
-700 g carne tocata de vita
-1 ceapa
-1 morcov
-1 ardei kapia
-2 catei de usturoi
-sare, piper
-o lingurita oregano uscat
-cateva frunze de busuioc
-400 g rosii cuburi in conserva
-putina apa
-80 g parmezan ras
 
Sos bechamel:
-50 g unt
-2 linguri faina
-500 ml lapte
-1/2 lingurita nucsoara
-sare, piper

Cartofii se spala bine si se fierb in coaja, apoi se lasa sa se raceasca si se curata. Eu am ales cartofi mai mici, care sa fiarba mai repede. 
Vinetele se spala, se taie coditele si se decojesc cu un peeler. Nu indepartam toata coaja, lasam vinetele sa aiba acel aspect zebrat. Se taie vinetele in felii de maxim 1 cm grosime, se sareaza si se lasa deoparte 10-15 minute, timp in care vor lasa lichidul acela amarui. Apoi feliile de vinete se stropesc cu putin ulei si se prajesc in tigaia gril.
Intre timp se pregateste sosul de carne, un sos care seamana cu sosul bolognez.
Se caleste in ulei de masline ceapa tocata marunt, se adauga morcovul ras si ardeiul tocat si se calesc toate legumele pana se inmoaie. Se adauga carnea tocata si se se gateste amestecand din cand in cand in tigie. Adaugm si usturoiul, , sarea, piperul, brunzele de busuioc si organo si la final, rosiile din conserva si apa. Amestecam si acoperim tigaia cu un capac. Lasam sa fiarba aproximativ 20 minute.

Pentru sosul bechamel, punem untul intr-o cratita si il topim, apoi adaugam faina, amestecam si adaugam treptat laptele, amestecand in continuu cu un tel, pentru a evita formarea cocoloaselor. Fierbem sosul la foc mic, amestecand in continuu pana cand sosul se ingroasa. Adaugam sare, piper si nucsoara dupa gust.

Asamblare:
Ungem o tava termorezistenta cu putin unt si punem feliile de cartofi. Peste cartofi, punem un rand de felii de vinete. Peste vinete turnam intreaga cantitate de sos de carne. Acoperim sosul de carne cu restul feliilor de vinete. Peste vinete punem sosul bechamel si presaram parmezan ras. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 C si o lasam in cuptor cam 30 minute. 
E delicioasa. 
PS: Dupa ce se raceste complet se poate portiona frumos, fara sa "lesine " in farfurie. :D

 
 
 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.