sâmbătă, 3 decembrie 2016

Boema (reteta de cofetarie)


Boema mai am pe blog aici, insa de aceasta data, am facut un pandispan cu cacao si o glazura de fondant. Ganache de ciocolata neagra cu frisca naturala Pilos si decor din frisca naturala La Dorna.  Sursa de inspiratie a fost Simona Callas, desi eu le-am facut mai "de casa", in sensul ca sunt mai micute, nu atat de mari ca si cele de cofetarie.

Ingrediente blat: (tava 20/30)
-5 oua
-5 linguri zahar
-5 linguri faina
-2 linguri cacao
-1/2 plic praf de copt

Se separa ouale si se bat albusurile spuma. Galbenusurile se amesteca cu zaharul si se mixeaza pana se deschid la culoare si zaharul se topeste. Se adauga faina amestecata cu praf de copt si cacao si se omogenizeaza. Compozitia va fi destul de vartoasa, dar in momentul in care se adauga albusurile spuma, va deveni pufoasa si aerata. Se lasa mixerul deoparte si se adauga albusurile batute spuma, amestecand cu grija. Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace blatul la foc mic, in cuptorul preincalzit, pe treapta a doua a aragazului, timp de aproximativ 35 minute. Se lasa apoi sa se raceasca si se taie in patrate mai mici sau mai mari, dupa preferinta.

Sirop:
-250 ml apa
-150 g zahar
-1 lingura esenta de rom

Apa si zaharul se pun la fiert, pana cand se topeste zaharul si siropul incepe sa clocoteasca. Se stinge focul si se adauga esenta de rom. Se lasa sa se raceasca, apoi se insiropeaza blatul. 

Glazura fondant
-300 g zahar
-150 ml apa
-2 linguri miere de albine
 -2 linguri cacao

Multa lume se sperie de glazura de fondant. :) Dar raca respectati pasii de mai jos, va asigur ca o sa va iasa perfecta.
Mai intai punem un vas in figider sa stea la rece. Eu am pus o oala mica de inox.
Se pune apa intr-un vas, se toarna zaharul pe mijloc, avand grija sa nu ajunga pe peretii vasului. Se lasa sa fiarba siropul aproximativ 10-12 minute. Daca incepe sa se lipeasca zaharul de peretii vasului, curatam cu o pensula inmuiata in apa rece. Intr-un pahar punem apa rece si picuram sirop de zahar. Daca se aduna sub forma unei bilute pe fundul paharului, inseamna ca e gata. Adaugam mierea si luam vasul deoparte. Scoatem oala din frigider si turnam siropul in vasul racit. Batem cu mixerul pana incepe sa se ingroasa si sa se albeasca. Va arata ca in poza de mai jos.


  Lasam vasul deoparte. Fondantul se va intari foarte repede. Pentru a glazura prajiturile, punem vasul cu fondant pe baie de aburi si amestecam usor pana devine fluid. Adaugam 1-2 linguri apa cat sa se poata lucra cu fondantul, adaugam si 2 linguri cacao si amestecam bine . Cu acest fondant glasam fiecare prajitura.Dupa 2-3 prajituri glazurate, se pune din nou fondantul pe baie de aburi, pentru ca el se intareste foarte repede.

Ganache de ciocolata
-200 ml frisca Pilos
-200 g ciocolata amaruie (minim 55% cacao)

Dupa parerea mea, cea mai simpla metoda de a pregati un ganache, este sa topiti ciocolata la microunde. Aici trebuie putina atentie, se lasa ciocolata 1 minut, se amesteca, se mai pune 1 minut si iarasi se amesteca, pana se topeste de tot. Nu se lasa la microunde mai multe minute deodata, pentru ca exista riscul sa se zahariseasca si nu mai e buna de nimic. Cand ciocolata s-a topit, se adauga frisca lichida si se omogenizeaza. Se lasa sa se raceasca in frigider cam o jumatate de ora, apoi se bate cu mixerul pana devine o crema suficient de tare cat sa se poata orna prajiturile. Crema se pune intr-un posh cu dui sub forma de stea si se orneaza fiecare prajitura.

Decor:
-400 ml frisca naturala Dorna
-1 lingura zahar pudra

Se bate frisca, se adauga zaharul pudra si se bate pana se intareste. Atentie, sa nu devina unt, sau sa se taie. Dintre toate tipurile de frisca naturala, cea de la Dorna se bate col mai bine si e cea mai buna pentru decorat.
Se pune intr-un posh cu varf stelat si se decoreaza prajiturile. Eu am mai topit 2 patratele de ciocolata neagra si am spritat pe prajitura.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.