Aceasta prajitura cu mac si visine, pe cat e de simpla, pe atat e de buna. Evident, daca va place macul, pentru ca nu toata lumea il agreeaza. Mie in schimb imi place foarte mult, drept dovada, pe blogul meu veti gasi destul de multe retete cu mac, cum ar fi Cornuletele de zapada, Tarta cu mac si migdale, Tarta crumble cu mac si visine, Prajitura cu mac, Pariziene cu mac, Baigli cu mac.
Despre combinatia de mac si visine, ce pot sa va spun, decat ca e de vis. Sa trecem asadar la reteta, nu inainte de a va spune ca sursa de inspiratie mi-a fost blogul Culorile din farfurie.
Tava in care am copt este de 20/30 cm.
Tava in care am copt este de 20/30 cm.
Ingrediente aluat:
-450 g faina
-1 plic praf de copt Dr.Oetker
-100 g zahar pudra
-200 g unt
-3 linguri smantana
-2 galbenusuri
-coaja rasa de la o jumatate de lamaie
-1 lingurita esenta de vanilie
Faina se pune intr-un bol incapator impreuna cu zaharul pudra si praful de copt. Se adauga untul rece taiat cubulete si cu varfurile degetelor se amesteca pana capata un aspect nisipos. Se adauga apoi galbenusurile, smantana (eu n-am avut smantana si am pus 3 linguri de iaurt Olympus cu 10% grasime), coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie. Se omogenizeaza si se formeaza o bila de aluat relativ moale si nelipicios, care se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider pentru o ora. (Sunt suficiente si 30 minute, daca va grabiti. ) Intre tip se pregateste umplutura.
-450 g faina
-1 plic praf de copt Dr.Oetker
-100 g zahar pudra
-200 g unt
-3 linguri smantana
-2 galbenusuri
-coaja rasa de la o jumatate de lamaie
-1 lingurita esenta de vanilie
Faina se pune intr-un bol incapator impreuna cu zaharul pudra si praful de copt. Se adauga untul rece taiat cubulete si cu varfurile degetelor se amesteca pana capata un aspect nisipos. Se adauga apoi galbenusurile, smantana (eu n-am avut smantana si am pus 3 linguri de iaurt Olympus cu 10% grasime), coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie. Se omogenizeaza si se formeaza o bila de aluat relativ moale si nelipicios, care se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider pentru o ora. (Sunt suficiente si 30 minute, daca va grabiti. ) Intre tip se pregateste umplutura.
Ingrediente umplutura.
-300 g mac
-150 g zahar
-1 plic zahar vanilat Dr.Oetker
-coaja rasa de la o lamaie
-1 lingura gris
-300 ml lapte
+
-250 g visine (din congelator)
-250 g visine (din congelator)
-2-3 linguri gem de caise
Macul se macina. Eu folosesc o rasnita de cafea, veche, cu care fac si zaharul pudra. Laptele se pune la foc mic impreuna cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie. In momentul in care incepe sa fiarba, se adauga macul macinat si o lingura de gris. Se amesteca pana cand incepe sa se ingroase, apoi se stinge focul, se ia vasul deoparte si se lasa sa se raceasca. In timp ce se raceste, se mai ingroasa si va absorbi tot laptele.
Aluatul se imparte in doua parti egale. Se intinde prima foaie si se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se unge foaia cu gemul de caise, se pune jumatate din umplutura de mac, se pun visinele si restul de mac. Se acopera cu cea de-a doua foaie. Prajitura se inteapa cu furculita din loc in loc si se pune in cuptorul preincalzit, pe treapta a doua a aragazului. Se coace timp de 40-45 minute, apoi se lasa sa se raceasca complet, se taie si se pudreaza cu zahar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.