luni, 1 februarie 2021

Cozonac cu ciocolata si stafide

 

Nu obisnuiesc sa fac foarte des cozonaci si niciodata nu fac mai mult de un singur cozonac, pentru simplul motiv ca nu ne place decat cozonacul proaspat. Daca sta doua zile, cu siguranta nu-l va mai manca nimeni. De cand am masina de paine, cozonacul si in general aluaturile dospite dulci sau sarate, si-au facut loc pe masa noastra, pentru ca nu necesita prea mult efort si nici timp. Masina de paine isi face treaba perfect in ceea ce priveste framantarea si dospirea. 

Ingrediente aluat cozonac:
-500 g faina
-120 g zahar
-3 galbenusuri de ou
-200 ml lapte caldut
-50 g unt topit
-3 linguri ulei
-1 lingura smantana
-coaja rasa de la o lamaie
-1 plic zahar vanilat 
-1 plic drojdie uscata Dr.Oetker

Cum va spuneam, eu am facut aluatul la masina de paine, astfel ca singura conditie pentru reusita unui aluat, este sa respectati ordinea introducerii ingredientelor in cuva masinii de paine. 
In cuva masinii de paine se introduc ingredientele in aceasta ordine: -laptele, untul topit, smantana, uleiul, galbenusurile, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, faina si deasupra drojdia uscata. Se seteaza masina de paine pe programul de framantare si dospire si ea isi va face treaba singura si dupa o ora si jumatate aveti un aluat pufos, crescut.
Daca nu aveti o masina de paine, preparati aluatul astfel:
Intr-un vas se amesteca faina cu zaharul si drojdia uscata. Separat se amesteca laptele caldut cu untul lichefiat si uleiul. Peste faina adaugam galbenusurile batute cu o furculita, apoi laptele cu untul si uleiul, smantana si  se framanta un aluat elastic si nelipicios, pe care il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit o ora.
 
Ingrediente crema de ciocolata:
-50 g unt moale
-4 linguri zahar pudra
-2-3  linguri cacao
-esenta de rom
-2 albusuri
-3-4 linguri amidon alimentar
+
-100 g stafide 
 
Amestecam untul moale cu zaharul pudra ,cacao, esenta de rom. Adaugam cele doua albusuri nebatute si amidonul. Amestecam bine pana rezulta o crema potrivita, nu foarte moale, sa nu curga.
 
Aluatul il impartim in doua bucati egale. Intindem fiecare bucata intr-o foaie dreptunghiulara, peste care punem jumatate din cantitatea de crema de ciocolata. Rulam, apoi rasucim cele doua rulouri. Introducem cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperim cu un prosop si mai lasam sa creasca 20-30 minute. Ungem cozonacul cu galbenus de ou si presaram deasupra fulgi de migdale si putin zahar tos. In ceea ce priveste timpul de temperatura de coacere, trebuie sa va spun ca fiecare cuptor difera si fiecare isi cunoaste cuptorul. Pana cand am copt cozonaci in cuptorul aragazului (fara termometru, fara alte functii) stiam ca trebuie sa incalzesc cuptorul, sa dau focul la minim si sa coc fix o ora. De cand am trecut la cuptoru electric, am tot experimentat si pot sa va spun ca procedez astfel. Preincalzesc cuptorul la 170C. Introduc tava cu cozonacul si coc 10 minute, dupa care scad temperatura la 160 C. Mai las 20 minute, apoi acopar tava cu hartie de copt, pentru ca in cuptorul electric, cozonacul se "bronzeaza" mai tare decat in cuptorul aragazului. Astfel, acoperit cu hartie de copt il mai la 15-20 minute, apoi il scot si fac testul cu scobitoarea.  Il las sa se raceasca de tot, apoi il feliez. Urasc pozele si filmuletele in care se prezinta cozonacii rupti, sfasiati. Mi se pare o "moda" total aiurea. 
 













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.