miercuri, 16 februarie 2022

Paris Brest

In mod traditional, Paris Brest este o prajitura cu un aluat de ecler (pate a choux) si cu o crema de patiserie cu pralina. Eu am preferat o crema de vanilie, care sa fie agreata de toata familia. Astfel ca pentru reteta cremei m-am inspirat de la Gaby.

Vreau sa spun ca am facut alegerea perfecta. Aproape perfecta, pentru ca pe Alex nu l-am dat pe spate, dar Daria a spus ca asta e prajitura ei preferata. :) Lui Alex in schimb nu-i place in mod deosebit nicio prajitura care nu are ciocolata. A zis ca mai bine faceam niste eclere adevarate. 

Ingrediente coji:

 -7 linguri lapte

-8 linguri apa

-150 g unt 
 
-150 g faina
 
-4 oua
+
-1 galbenus
-fulgi de migdale

Apa, laptele si untul se pun la fiert. In momentul in care incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga toata faina. Se amesteca foarte bine si se adauga ouale pe rand, astfel incat dupa ce primul ou a fost bine amestecat si incorporat, il adaugam pe urmatorul. Putem folosi mixerul (e chiar indicat :) )
Compozitia pentru coji se pune intr-un posh cu dui stelat (ccel mai mare dui pe care il aveti) si se formeaza cercuri pentru coji. Cerculetele se ung cu galbenus de ou si peste ele se presara fulgi de migdale. 
Cuptorul se preincalzeste la 180 C. Se introduce tava in cuptor si imediat se scade temperatura la 170C si se coc aceste coji timp de 25 -30 minute, pana devin rumene.
Trebuie sa mentionez de fiecare data ca fiecare cuptor de diferit. Eu am testa la cuptorul meu si asa mi-au iesit cojile perfecte. 

Ingrediente crema:

-3 galbenusuri

-200 ml lapte

-80 g zahar

-25 g amidon

-1 lingurita unt

-250 g mascarpone

-250 ml frisca Pilos

-4 linguri zahar pudra

-1 plic zahar vanilat

-1/2 fiola esenta de vanilie


 Intr-un vas se pun galbenusurile, amidonul, cele 60 g zahar si amesteca usor. Se adauga treptat laptele, amestecand cu telul pentru a evita formarea cocoloaselor.

Se pune vasul pe foc si amesteca continuu, pana cand crema se ingroasa ca o budinca.Se ia vasul deoparte si se adauga untul, amestecand pana se omogenizeaza. Se acopera cu folie pentru a nu face pojghita si se lasa sa se raceasca.

Intr-un bol se pune crema mascarpone, frisca , 4 linguri zahar pudra si o fiola esenta de vanilie. Se mixeaza crema la viteza maxima aproximativ 3 minute, pana devine spumoasa, apoi se adauga crema fiarta si racita si se omogenizeaza. Crema rezultata va fi spumoasa, dar suficient de ferma. Si chiar daca nu e crema originala a celebrelor prajituri Paris Brest, e delicioasa.

Cerculetele din aluat de ecler se taie in doua dupa ce se racesc complet. Crema se pune intr-un posh cu varf stelat si se spriteaza crema pe jumatatea de cerculet, se acopera cu cealalta jumatate si se pudreaza cu zahar. Se pune prajitura in frigider minim doua ore, dupa care se serveste cu mare pofta. E delicioasa. Daria a zis ca e preferata ei. 😀


 

 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.