joi, 11 iulie 2019

Jeleu de coacaze rosii


"Coacazele rosii sunt extraordinare pentru prevenirea bolilor de inima si de sange. Aceste fructe sunt cunoscute de foarte mult timp, apreciate pentru proprietatile lor foarte bune pentru sanatate, considerate un adevarat ,,medicament natural”.
Coacaze rosii, Foto: background-free.com
Specialistii spun despre coacazele rosii ca au un continut ridicat de substante cumarine, care se gasesc si in alte fructe (de exemplu in visine) si au proprietati foarte bune asupra vaselor sanguine, scad riscul de coagulare a sangelui si combat ateroscleroza. Coacazele rosii contin glucoza si fructoza (in proportie de 4-11%), dar si compusi fenolici, acizi organici, vitamine (A, B, C, K, PP), saruri minerale, tanin, acid folic, pectine si altele. Dintre minerale, in coacazele rosii se gasesc saruri de fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, zinc, sodiu, seleniu, cupru si mangan. Continutul caloric este de 56 cal la 100 g fructe, iar indicele glicemic este 25.
Aceste fructe combat constipatia cronica, imbunatatesc metabolismul, cresc pofta de mancare, au efect benefic asupra tractului gastrointestinal, asupra stomacului si intestinelor. Au proprietati antiinflamatoare, hemostatice, coleretice, dietetice."

Sigur ca pentru a beneficia de toate calitatile acestor minunate fructe, e de preferat sa le consumam crude, in sezon, sau sa le congelam si sa le consumam ca atare. Doar ca gustul acrisor nu e tocmai pe placul tuturor. Fetita mea le mananca cu placere, chiar daca se stramba dupa fiecare bobita. Eu le mananc cu placere, in schimb sotul si baiatul meu nici nu le gusta. 
Dar jeleul de coacaze rosii e cu totul altceva, place tuturor, merge de minune uns pe paine cu unt, la fursecuri, la albinita sau la cheesecake. 

Ingrediente:
-1300 g coacaze rosii (cantarite dupa curatare)
-1 kg zahar
-sucul de la o lamaie

Coacazele se spala, apoi se se desprinde fiecare bobita de pe ciorchine. Peste fructe se pune tot zaharul. Se amesteca cu o lingura de lemn, astfel incat bobitele sa se zdrobeasca. Se lasa in frigider minim 8 ore, pana cand zaharul se dizolva si fructele vor lasa sirop. Se pune vasul la foc mic si din momentul in care incepe sa fiarba, se lasa 20 de minute, amestecand din cand in cand. Dupa acest timp, se pun fructele impreuna cu siropul, intr-o strecuratoare si se paseaza cu ajutorul unei linguri, pana cand in sita vor ramane doar semintele si coaja.  In imaginile de mai jos, veti vedea cum am procedat. Operatiunea e putin mai migaloasa si necesita timp, dar rezultatul va va incanta cu siguranta. 
Jeleul rezultat se pune pe foc, se adauga sucul de lamaie si se mai fierbe 10 minute, dupa care se toarna in borcane sterilizarte. Nu trebuie fiert mai mult, pentru ca aceste coacaze contin o cantitate considerabila de pectina si jeleul se va inchega repede. Are o culoare superba, dupa cum puteti vedea si in imagini, e delicios si cu siguranta nu va rezista foarte mult in camara. Din cantitatile date, mie mi-au rezultat 3 borcane si jumatate de 380 ml. 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.