duminică, 11 octombrie 2009

Tort Diplomat



Eu fac acest tort si in varianta cu blat, si in varianta cu piscoturi.
Blatul:
5 oua, 5 linguri apa rece, 10 linguri zahar, 10 linguri faina, 1 vanilie, 1 praf de copt.
Crema:
5 oua 1 cutie compot de piesici1/2 l lapte 1 lingura faina 300 g zahar, 20 g gelatina 1000 ml frisca (am folosit Meegle, 500 ml pentru crema iar restul pentru ornat)Se pune gelatina la inmuiat in zeama de compot sau putin lapte. Trebuie sa stea chiar si o jumatate de ora.Se separa ouale, galbenusurile se amesteca cu zahar, vanilie, faina, lapte si se fierbe la foc mic amestecand continuu. Cand se ia de pe foc se adauga gelatina, apoi albusurile batute spuma si se pune la racit. Se mai amesteca din cand in cand. Cand e foarte bine racita crema (in frigider), se adauga frisca batuta spuma tare.Intre timp pregatiti o cratita. (Imi pare rau ca nu am pozat etapa aceasta.)Se umezeste o bucata destul de mare de folie alimentara si se pune in cratita. Se taie blatul in doua, jumatate se pune pe fundul cratitei si se insiropeaza bine cu siropul de la compot. Apoi se pune jumatate din cantitatea de crema, se pun fructe taiate cubulete apoi restul de crema si deasupra se acopera cu blat insiropat. Se acopera cu folie si se tine in frigider preferabil pana a doua zi, sa nu aveti surprize cand il rasturnati. Eu l-am rasturnat si dupa 6 ore si n-a patit nimic.



Pentru culoarea roz am folosit colorant alimentar iar pentru cea verde am folosit sirop concentrat de menta adus din Tunisia.
 Si sectiunea.



Este cel mai bun tort diplomat pe care l-am mancat vreodata. Mult mai bun decat cele din cofetarii. Crema usoara, spumoasa, nu exagerat de dulce si negretoasa.


10 comentarii:

  1. mi-a lasat gura "apa"
    cred ca salivez pe tastatura:X:X:X:X:X ador prajiturile mai ales torturile diplomate:X:X:X

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc. Ma bucur ca iti place diplomatul meu.

    RăspundețiȘtergere
  3. CRISTINA,bine te-am gasit!De vreo 3 ore stau pe blogul tau si copiez deliciile de aici,esti o sursa de inspiratie.In 6 iunie e ziua mea,si vreau sa fac un tort ,diplomat bineinteles!!!Cautam o varianta mai speciala,nu piscoturi,iacata...tortul meu aniversar!!!sper sa-mi iasa,am emotii,vreau sa-ti multumesc pentru ca faci o munca minunata si ne explici ca la scoala...ca o dascalita buna!:)))toata stima mea!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mea, multumesc pentru aprecieri. Ma bucur ca iti plac retetele mele. Sper sa-ti placa tortul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara draga CRISTINA!!!Am revenit sa -ti spun cum a fost cu tortul pentru ziua mea,am facut tortul-diplomat de aici,am fost surprinsa cat de usor a fost tot procedeul...mi-era cam frica,dar a mers usor!!Ornatul a fost mai dificil,nu aveam idei,am facut niste flori cu poshul,toata lumea ma intreba unde am comandat tortul:))))Am dat pontul mai departe doamnelor curioase si carcotase,am fost nevoita le arat pe net blogul tau,ca sa par mai credibila,offf,femeile,iar cele care au vazut creatiile tale ,ti-au acordat titlul de regina-cofetar(un fel de masterchef).....nu-mi ramane decat sa-ti multumesc din suflet,cu mult drag,EVELYNN.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Evelyn, multumesc pentru vizita si pentru aprecieri. Ma bucur ca ti-a reusit tortul si ca a fost pe placul invitatilor. Cat despre titlul acordat, multumesc din suflet, ma onoreaza, dar nu cred ca merit. Torturile mele sunt destul de simple, mai pentru "muritorii de rand:. Adevaratele regine-cofetar sunt altele, spre exemplu Carmen Iordache, Viorica Dinu, Luminita, fete extraordinar de talentate, care reusesc sa faca adevarate opere de arta din fondant.
      Te pup si te mai astept.

      Ștergere
  6. scoate o carte cu toate retele si poze....ai avea mare succes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti draguta, multumesc. :) Nu m-am gandit niciodata la asa ceva, blogul l-am facut din pura pasiune si uite ca au trecut 6 ani...Incerc sa ma perfectionez pentru ca nu sunt multumita de poze.

      Ștergere
  7. Albusurile se pun peste crema fierbinte????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, in crema fierbinte se pun. La fl ca si la cremsnit. Dar eu in ultima perioada am renuntat sa le mai adaug la crema. Mai nou fac crema la diplomat fara sa pun albusurile.

      Ștergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.