luni, 10 mai 2021

Croquembouche



Croquembouche este un desert frantuzesc foarte cunoscut, se serveste la nunti si practic inlocuieste clasicul tort al miresei. In esenta sunt niste gogosele din aluat de eclere, umplute cu crema de vanilie, date prin zahar caramelizat si lipite intre ele cu caramel, avand o forma de con. Eu am facut un con mai micut, dar sigur ca pentru nunti se fac mult mai mari si mai frumoase.
Ai mei copii n-au fost prea impresionati de acest croquembouche, Alex a zis ca mai bine faceam niste eclere obisnuite, cu glazura de ciocolata, iar pitica mea a avut o reactie cel putin ciudata. Asta dupa ce m-am chinuit eu cu doua furculite inmuiate in zahar caramelizat, sa fac acele firicele care sa imbrace practic tortul. Daria s-a uitat la opera mea de arta :D si a zis "bleah, nu-mi place prajitura asta cu par".

Ingrediente coji:
-15 linguri apa rece
-150 g unt
-150 g faina
-4 oua

Apa si untul se pun la fiert. In momentul in care incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga toata faina. Se amesteca foarte bine si se adauga ouale pe rand, astfel incat dupa ce primul ou a fost bine amestecat si incorporat, il adaugam pe urmatorul. Putem folosi mixerul (e chiar indicat :) )
Compozitia pentru coji se pune intr-un posh cu dui stelat si se formeaza bastonasele pentru cojile de eclere. Se coc in cuptorul preincalzit, fara a deschide usa cuptorului 25 minute. Dupa cele 25 minute, putem verifica daca sunt coapte cojile. Daca au o culoare aurie, cum sunt ale mele, sunt gata si se pot scoate. Daca nu, le mai lasam cateva minute.

Crema:
-4 oua
-180 g zahar
-500 ml lapte
-80 g faina
-1 pastaie de vanilie
 
Se pune laptele la fiert cu pastaia de vanilie . Ouale se bat cu zaharul si faina pana se spumeaza. Se toarna laptele fierbinte peste oua, se amesteca bine, apoi se fierbe crema pana se ingroasa ca o budinca. Crema se lasa sa se raceasca, apoi se pune intr-un posh si se umple cojile. Atentie, cojile nu se taie ci se introduce duiul si se umple fiecare gogoasa, avand grija sa nu se faca o gaura prea mare.  
 
Caramel:
-250 g zahar
-2 lingura apa 
 
Punem intr-o cratita zaharul si cele doua linguri de apa si punem cratita pe foc mic. Lasam sa se caramelizeze zaharul. Mare atentie sa nu se arda si sa devina amar. Trebuie sa aiba culoarea chihlimbarului. 
Se inmoaie fiecare gogoasa in caramel si se pune intr-o tava pe hartie de copt pana se intareste caramelul. In cateva minute caramelul se va intari si gogoselele se desprind usor de pe hartia de copt.
Apoi incalzim putin caramelul ramas, si inmuiem puti lateral gogoselele pentru a putea sa le lipim una de cealalta dandu-le forma specifica de con. In caramelul ramas, inmuiem doua furculite si le rotim de jur-imprejurul conului, formand astfel firicelele de zahar ars. Eu am topit cateva patratele de ciocolata si am picurat peste conul format. 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.