joi, 11 aprilie 2019

Prajitura Figaro


Aceasta prajitura e una din cele pe care le facea si bunica mea, doar ca ea nu o stia cu denumirea de "Figaro". Contine un aluat fraged, un strat de gem, de regula de caise sau prune (eu am pus dulceata de visine) si o bezea cu nuca. E simpla si delicioasa.

Ingrediente foaie frageda:
-500 g făină
-5 gălbenusuri
 -100 g zahăr pudră
 -150 g untura sau 200 g unt
 -un pliculet zahăr vanilat
-2-3 linguri de apa rece

Bezea cu nuca:
-6 albusuri
-1 varf de cutit sare
-180 g zahar
-1 plic zahar vanilat
-220 g nuca macinata
-1 lingura zahar pudra

+
-1 borcan dulceata de visine
-1 lingura gris

Intr-un vas destul de incăpător, se pune  făina, zaharul pudra, zaharul vanilat si untul rece  tăiat in cubulete. Cu varfurile degetelor se amesteca  pană se obtine un aluat nisipos, ca pentru tartă. Se adaugă gălbenusurile si pentru inceput o lingura de apa rece (daca mai e nevoie, se mai poate adauga 1 lingura sau 2 de apa rece).  Se frămantă  aluatul pană si  se inveleste in folie de plastic  si  se pune la frigider pentru o jumatate de ora. Se intinde aluatul in foaie si se pune in tavă. Se  asează cu mana marginile si se inteapă din loc in loc cu o furculită. Se dă tava la copt in cuptorul incis la 200˚ pentru circa 15 minute(nu trebuie sa fie coapta de tot).
In timp ce foaia e in cuptor, ne ocupam de bezeaua cu nuca.
Se bat albusurile spuma tare, impreuna cu sarea. Se adauga apoi zaharul, treptat si se bat albusurile pana rezulta o bezea ferma si lucioasa, fara sa se simta cristalele de zahar. Se adauga nuca macinata, amestecand cu o spatula, usor, sa nu se lase prea tare bezeaua.

Dupa cele 15 minute, se scoate prajitura din cuptor. Se unge cu un strat de gem. (Eu, am presarat o lingura de gris, pentru ca am folosit o dulceata de visine, cu destul de mult sirop.) Peste stratul de gem, se intinde uniform bezeaua cu nuca. Peste bezea se presara putin zahar pudra. Se introduce tava in cuptor si se mai coace prajitura 20-25 minute, pana cand bezeaua incepe sa se coloreze. Se lasa prajitura sa se raceasca, apoi se taie in bucati dreptunghiulare sau patrate, cum va place. 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.