duminică, 17 aprilie 2022

Caramel & chocolate cheesecake

 

Desertul de azi se vrea a fi un rasfat pentru Alex, caruia ii place mult de tot combinatia de ciocolata si caramel. Asa ca m-am gandit sa fac un cheesecake si pot sa spun ca am avut o idee buna. Cred ca e cel mai bun cheesecake din cate am facut pana acum. Si am facut foarte multe. Acest cheesecake poate inlocui cu succes orice tort si are avantajul ca se face foarte foarte usor si rapid. Eu zic sa va notati ingredientele si modul de preparare.

Ingrediente blat:

-300 g biscuiti digestivi

-120 g unt

-2 linguri zahar pudra

Biscuitii se maruntesc, se amesteca cu zaharul pudra si untul topit. Se pune amestecul de biscuiti intr-o forma de tort detasabila si se taseaza cu o lingura sa cu un pahar. 

Forma de tort trebuie invelita in folie de aluminiu, pentru ca o vom pune intr-o tava in care am turnat apa fierbinte.

Se porneste cuptorul (caldura sus-jos) si se fixeaza la temperatura de 130 C.


Crema de branza

-600 g crema de branza (Milbona)

-3 oua

-150 g zahar pudra

-1 lingurita extract de vanilie

-40 g amidon alimentar

-100 ml smantana pentru frisca

Pentru crema de branza, se pun toate ingredientele intr-un bol si se amesteca pur si simplu cu un tel. NU folositi mixerul. Doar amestecati ingredientele cu un tel, apoi turnati crema peste blatul de biscuiti. 

Se introduce forma de tort invelita in folie in cuptorul preincalzit la 130C si se pune forma de tort in tava cuptorului in care am turnat in prealabil apa fierbinte. Cam 1,5 l apa fierbinte. Se coace cheesecake-ul timp de 30 minute la 130C apoi se creste temperatura la 160C si se mai coace prajitura 50 minute. Se scoate, se lasa sa se raceasca apoi se pune in frigider minim 3 ore. Eu l-am lasat peste noapte. Intre timp preparam caramelul.

Caramel:

-200 g zahar

-1 lingura apa

-50 g unt

-200 ml smantana pentru frisca

Intr-o cratita cu maner mai lung se pune zaharul si apa si se topeste pana se caramelizeaza. Trebuie sa capete culoarea chihlimbarului. Atentie, sa nu se arda prea tare pentru ca devine amarui. Dupa ce tot zaharul s-a caramelizat, se ia cratita de pe foc, se adauga untul si se amesteca pana se topeste tot untul. Se adauga si frisca lichida. In acest moment, caramelul se va intari. Nu va speriati, isi revine. Se pune vasul inapoi pe foc mic si se fierbe sosul, amestecand in continuu timp de aproximativ 10 minute. Apoi cand caramelul e gata, se ia vasul deoparte si se amesteca in caramel pana cand incep sa apara niste besicute. Astfel, caramelul va deveni mai vascos si nu va curge de pe cheesecake.

Caramelul se toarna peste cheesecake si se pune din nou tava in frigider.

Glazura de ciocolata:

-200 g ciocolata neagra cu alune de padure

-100 ml smantana pentru frisca

Intr-un vas, pe baie de aburi se topeste ciocolataimpreuna cu smantana lichida. Apoi ciocolata topita se toarna peste caramel.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.