luni, 20 octombrie 2025

Placinte cu cartofi si branza

 

Bunicul meu era mare fan placinte cu cartofi. Eu mereu strambam din nas la asa ceva. Sigur, bunica le facea altfel, sub forma unor langosi umpluti cu cartofi. Eu le-am facut la cuptor si am adaugat si branza, ca imi pareau cam "sarace" doar cu cartofi. Rezultatul a fost peste asteptari si cu siguranta le voi repeta. 


Ingrediente aluat:
-375 g faina
-1 plic drojdie uscata Dr. Oetker
-1 lingurita zahar
-125 ml lapte batut (eu am pus iaurt, ca asta am avut acasa)
-125 ml apa minerala carbogazoasa
-60 ml ulei
-1 albus de ou
 -1 lingurita sare

Umplutura:

- 6 cartofi medii fierti in coaja 

-1 ceapa galbena

-2 linguri ulei 

-2-3 fire ceapa verde

-150 g branza de burduf

-sare (daca branza nu e foarte sarata)

-piper macinat

+
-1 galbenus de ou pentru uns placintele
-seminte pentru presarat pe placinte(eu am pus susan si negrilica)

Cartofii se fierb in coaja, se curata si se dau pe razatoare sau puteti puteti pur si simplu sa-i zdrobiti cu furculita sau cu presa pentru piureu de cartofi. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei. Se adauga cartofii rasi, coditele de ceapa verde, sare, piper si branza de burduf. 

 Pentru aluat, eu am folosit masina de paine. Stiu ca nu e greu de facut, nu necesita cine stie ce framantare, dar eu sunt mai comoda de felul meu :P si de cand am masina de paine, o folosesc maxim, nu mai framant nimic cu mana. Asadar, am introdus in cuva masinii mai intai ingredientele lichide (iaurtul, apa minerala, uleiul, albusul de ou, sarea zi zaharul, iar peste acestea am adaugat faina si drojdia uscata), am setat programul de framantare si dospire si cam asta a fost. Atentie, dupa ce masina termina cu framantatul, o vom opri si vom scoate aluatul. Acesta nu trebuie lasat sa dospeasca.
Vom obtine un aluat neted si nelipicios, pe care il vom imparti in 12 bile cat se poate de egale. Vom unge bilele de aluat cu ulei, le vom pune pe o farfurie si le vom acoperi cu folie alimentara pentru 15 minute. Dupa acest timp, vom lua fiecare bila de aluat si o vom intinde sub forma unui disc cu grosimea de aproximativ 1 cm. Vom stropi fiecare disc cu ulei si le vom suprapune. Le acoperim din nou cu folie si le mai lasam 15 minute.

Fiecare disc de aluat se intinde cat se poate de subtire, pe planul de lucru uns cu ulei. Se pune umplutura (2-3 linguri) si se ruleaza sub forma de melc. Se pun placintele in tava, pe hartie de copt. Se acopera cu un prosop si se mai lasa la dospit 20 de minute. Dupa acest timp, se ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte, se presara semintere deasupra si se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 C. Se coc placintele 25-30 minute, pana devin rumene. 

D E L I C I O A S E ! 

 













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.