marți, 27 iunie 2023

Paine cu unt, usturoi si patrunjel

 

Aceasta paine pufoasa si aromata e un deliciu si dispare instant. Cu siguranta nu te poti opri la o singura felie. Ca sa nu mai spun de aromele din bucatarie, cat timp painea se coace in cuptor...

E un aluat simplu de paine, doar ca aluatul e intins intr-o foaie patrata, taiat apoi patratele si fiecare patratel uns cu un amestec de unt, sare de mare, patrunjel si usturoi verde. Ar fi mers de minune si niste parmezan ras, dar n-am vrut sa intind prea mult coarda. 😀 M-am bucurat ca Alex a mancat si asa, el fiind vegan de un an de mai bine de un an. Evident ca inainte de a pregati painea, l-am intrebat daca accepta sa manance unt sau sa fac painea cu unt de cocos. 😀

Ca de fiecare data, eu am facut aluatul la masina de paine, masina care ma scuteste de mult timp si efort. Practic framanta in locul meu, apoi dospeste si la final am un aluat perfect matasos, pufos, bine crescut. 

Ingrediente:

-500 g faina

-1 lingurita sare de mare

-1 lingurita zahar

-2 linguri ulei de masline

-250 ml apa calduta

-1 plic drojdie uscata

+

-100 g unt moale

-1 lingurita sare de mare

-1 legatura patrunjel

-1 legatura usturoi verde


Aluatul l-am facut la masina de paine, astfel. In cuva masinii am pus ingredientele in aceasta ordine: apa, uleiul, sarea, faina, zaharul si drojdia. Am setat programul de framantare si dospire si am asteptat sa munceasca masina in locul meu. Dupa 1 ora si 30 de minute, am avut un aluat pufos, crescut, matasos, perfect pentru aceasta painica aromata. 

Daca nu aveti masina de paine, puneti intr-un bol faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Adaugati apa calduta si uleiul si framantati pana cand aveti un aluat moale, dar care nu se mai lipeste de mana. Acoperiti vasul cu un prosop si lasati sa creasca o ora. 

Untul moale, impreuna u sarea, patrunjelul verde si usturoiul verde se pun intr-un chopper si se amesteca bine pana rezulta o crema/pasta moale. 

Aluatul se intinde pe planul de lucru infainat, intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 1 cm grosime. Se unge toata suprafata aluatului cu crema de unt cu usturoi si patrunjel si se taie in patrate. Patratele unse se suprapun si se pun intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Se mai lasa painea sa dospeasca 20 minute, dupa care se coace in cuptorul incins la 170 C, timp de 50 minute. 

Delicioasa, aromata si pufoasa painica .










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.