joi, 18 iulie 2019

Prajitura cu branza si cirese



Pentru ca aveam o galetusa de branza (de la Lidl) in frigider si urma sa expire in cateva zile, trebuia sa fac ceva dulce si bun. Si cum tocmai am cumparat si niste cirese mari, carnoase, dar complet fara gust, am decis sa le combin. A iesit o prajitura foarte buna, usor de facut, spornica, pe placul tuturor. Sigur ca dupa gustul meu ar merge mult mai bine cu visine, dar ...alta data.
Prajitura e de fapt una pe care toata lumea o cunoaste drept prajitura turnata cu...orice (branza si stafide, mere, visine, prune, branza si visine, caise ). Cea mai buna, dupa parerea mea, e cea cu visine, dar...stiti cum e..."De gustibus non est disputandum."

Ingrediente blat:
-4 oua
-18 linguri zahar
-18 linguri ulei
-18 linguri lapte
-24 linguri faina
-1 praf de copt
-1 zahar vanilat

Intr-un bol de bat cele 4 oua impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si uleiul. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt si laptele. Rezulta o compozitie de consistenta unei smantani  (asemanatoare cu cea de pancakes.)

Umplutura de branza:
-1000 g branza de vaci
-3 oua
-200 g zahar
-coaja rasa de la o lamaie
-2 plicuri zahar vanilat
-2 linguri gris
 
Pentru umplutura de branza, se bat mai intai ouale cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga branza. (Eu am folosit  branza Pilos de la Lidl, care e o branza cremoasa, perfecta pentru prajituri. Daca folositi o branza cu un continut mai mare de apa, e bine sa o scurgeti in prealabil. De asemeni, daca branza vi se pare prea uscata, adaugati 2-3 linguri de smantana, sa fie mai cremoasa.)
Asadar, se adauga branza, coaja de lamaie si grisul.

Umplutura de cirese
-700 g cirese (cantarite fara samburi)
-4 linguri zahar
-2 linguri cu varf, amidon

Ciresele se pun intr-o cratita, se adauga zaharul si amidonul si se pun la foc mic amestecandu-se in continuu pana cand se leaga ca o budinca. Daca doriti, puteti adauga vanilie sau putina esenta de migdale.

Coacere prajitura:

Mai intai, se pregateste o tava 35/25 si se tapeteaza cu hartie de copt.  Jumatate din compozitia pentru blat, se toarna in tava si se niveleaza cu ajutorul unei spatule. Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace blatul 15 minute. Dupa cele 15 binute, blatul nu va fi copt in totalitate (nici nu trebuie) si va fi usor lipicios la atingere. Peste blat se intinde in strat uniform, umplutura de cirese. Peste cirese se intinde crema de branza, iar peste branza, se toarna restul compozitiei pentru blat. Se coace prajitura timp de 40-45 minute, in functie de cuptor. Se incearca cu o scobitoare si daca aceasta iese curata, prajtura e gata. Se pudreaza cu zahar si dupa racirea completa, se poate taia.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.