joi, 8 decembrie 2022

Tort vegan cu ciocolata si visine

 

Am facut-o si pe asta. 😁 Adica tort de post. Nu mi-as fi imaginat vreodata ca am sa fac si torturi de post, dar cum spuneam si alte dati, nevoia te obliga. Si cum Alex al meu e mare amator de ciocolata si prajituri cu ciocolata, trebuie sa ma adaptez cerintelor lui de vegan convins si sa ma sucesc in asa fel incat sa-i pregatesc deserturi "curate". 😀

Pot sa spun ca tortul a iesit foarte bun, atat de bun incat nimeni n-ar fi zis ca e de post, astfel incat poate sta pe orice masa de sarbatoare, fara ca cineva sa sesizeze ca ar fi ceva "in neregula" cu el. 😀

Ingrediente blat:

-300 g de făină

  -300 ml lapte vegetal

-150 g de zahăr pudra

-60 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui

-50 g de pudră de cacao

-1 lingurita bicarbonat de sodiu

-1/2 plic praf de copt

-1 lingurita otet 

+

-300 g visine congelate, pe care le-am pus intr-o strecuratoare sa se scurga sucul.


Intr-un bol se pun toate ingredientele uscate si se amesteca. Peste ingredientele uscate se adauga cele lichide si se omogenizeaza. Eu am amestecat rapid cu mixerul, pana s-a omogenizat.

Se pregatesc doua forme de copt cu diametru de 18 cm. Am pus hartie de copt la baza formelor de copt iar marinile le-am uns cu ulei si tapetat cu faina. Am repartizat 1/3 din compozitie intr-una din forme si 2/3 in cealalta. Am copt blaturile 35 minute la 170 C. Dupa ce s-au racit, am indreptat blaturile, apoi pe cel mai gros l-am taiat in doua parti egale.

Ingrediente sirop:

-100 ml apa

-2 linguri zahar

-sucul lasat de visine

-putina visinata sau esenta de rom 

Se fierbe apa cu zaharul pana se topeste zaharul. Se adauga sucul lasat de visine si putina visinata. Eu am pus 2 linguri, doar pentru aroma.


Ingrediente crema:

-300 g ciocolata neagra

-300 g lapte de cocos din conserva


Laptele de cocos si ciocolata rupta bucatele se pun intr-un vas pe baie de aburi si se lasa pana se topeste ciocolata. Se amesteca din cand in cand cu o spatula pana se obtine o crema omogena. Lasam crema sa se raceasca, apoi o punem in frigider minim 3 ore. Eu am lasat-o peste noapte. Apoi crema racita se bate cu mixerul pana devine spumoasa si aerata, dar ferma. Vom obtine o crema ganache ca si crema obisnuita care se face cu smantana pentru frisca, doar ca aceasta va avea o aroma subtila de cocos. 

Crema este foarte buna si se poate folosi si la decorat. 

Asamblare:

Pe un platou, se pune primul blat. Se insiropeaza usor, se pune 1/3 din crema. Peste crema se pun visine scurse de suc. Apoi l doilea blat, inca 1/3 din crema, visine si ultimul blat insiropat.  Cu restul de crema se unge tortul pe margine si se decoreaza cu aveline.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.