luni, 17 noiembrie 2025

Prajitura Jerbo (Zserbo szelet)

 

Prajitura Jerbo/Zserbo/Greta Garbo sau indiferent cum i se mai spune, este o prajitura foarte cunoscuta, simpla, ieftina si foarte buna. Pe blog mai am o varianta de Zserbo , dar la care foile se fac cu drojdie. Aceasta varianta pe care am pregatit-o acum , este foarte asemanatoare cu cea pe care o are si mama mea scrisa in caiet. Dar eu m-am inspirat de la Cristina Toth - Diva in bucatarie, pentru ca mi-e mai comod sa caut pe internet, decat sa caut in caietul cu retete al mamei. 😁

Mi-a iesit o prajitura foarte buna, asfel ca nu cred ca am sa ma intorc la vechea mea reteta de Zserbo.

Ingrediente: (tava 22/32)

Pentru foi: 

-500 g faina

-250 g unt cu 80% grasime

-1 ou + 2 galbenusuri

-150 g zahar pudra

-2 linguri smantana

-1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu lamaie

-1 fiola esenta de vanilie  

   Pentru umplutura:

-8 linguri gem de prune

-4 linguri gem de caise

-180 g nuca macinata

-3 linguri zahar tos 

Glazura:

-200 g ciocolata ( eu am pus 100 g ciocolata neagra si 100 g ciocolata cu lapte si bucati de alune, ca astea le aveam acasa)

-100 ml smantana lichida pentru frisca 

 

Pentru foi, se pun intr-un bol incapator ingredientele si se framanta usor pana obtinem un aluat neted si elastic. Daca vedeti ca aluatul se lipeste, mai adaugati o lingura de faina. Aluatul se imparte in 4 bucati egale. Eu am cantarit fiecare bucata, sa ma asigur ca sunt egale.  

Pentru a-mi fi mai usor sa intind foile fara sa se rupa, am taiat o foaie de copt la dimensiunea tavii si am intins aluatul pe foaia de copt. Am tapetat tava de copt cu o alta foaie de copt, peste care am pus prima foaie de aluat. Am unt cu 4 linguri de dem de prune, am presarat o treime din nuca macinata, peste nuca am presarat o lingura de zahar tos, apoi am pus a doua foaie, am uns-o cu gemul de caise, am pus inca o parte din nuca macinata, o lingura zahar tos, apoi a treia foaie, pe care am uns-i cu gemul de prune, am presarat restul de nuca si inca o lingura de zahar. Am acoperit cu ultima foaie de aluat, apoi am intepat prajitura din loc in loc cu o furculita. 

Am copt prajitura 30 minute la 180C, apoi am lasat-o sa se raceasca si am turnat deasupra glazura obtinuta din 200 g ciocolata topita si 100 ml smantana pentru frisca. 

Am pus prajitura in frigider pana s-a intarit glazura, apoi am taiat si savurat langa o cafea. 

(Si in timpul sedintei foto, am reusit sa scap ceasca si sa o sparg si acum imi pare rau dupa ea, ca am cumparat-o din Bulgaria. 😀) 














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.