marți, 5 aprilie 2022

Chiftele din linte rosie

 

Aceste chiftele din linte rosie le-am vazut pe Facebook, postate de Chef Nicolae Tomescu si am stiut din prima clipa ca vor fi pe placul meu. Asta pentru ca aduce oarecum cu falafelul, dar si pentru ca eu prefer intotdeauna chiftelutele vegetariene in locul celor din carne. Ei bine, cum spuneam intr-o alta postare, Alex a decis sa fie vegetarian. O idee buna, zic eu si ar merita sa adoptam cu totii o dieta fara carne, cel putin. (Nu ma vad renuntand in totalitate la oua, lapte, branzeturi, mai ales pentru ca fac tot timpul prajituri.)

Sambata am facut aceste chiftelute absolut delicioase, dar am facut doar o jumatate de portie. Sunt absolut delicioase calde, proaspete si sunt la fel de bune si a doua zi. Ma gandesc ca ar merge si cu un sos de rosii, niste chiftelute marinate vegetariene. Cu siguranta am sa incerc si acea varianta.

Ingrediente:

-250 g linte rosie

-1 morcov

- ceapa 

-2 linguri ulei

-2 catei de usturoi

-30 g susan

-40 g faina

-sare

-piper

-patrunjel verde (eu am avut doar uscat)

-1/2 lingurita chili

-boia afumata

-turmeric


Lintea se spala in 2-3 ape si se pune la inmuiat peste noapte. Trebuie sa fie acoperita cu apa, sa se umfle, sa nu ramana tare. Dupa ce s-a umflat, se scurge de apa, intr-o strecuratoare, apoi se da prin masina de carne. (Aici pot sa spun ca am intampinat probleme, pentru ca desi am o masina electrica de tocat carne, aceasta s-a infundat si a trebuit desfacuta si cu greu am reusit sa dau toata lintea prin masina de tocat.) Data viitoare am sa incerc sa folosesc blenderul vertical. 

Ceapa se toaca marunt, morcovul se rade pe razatoarea cu ochiuri mari si se calesc in 2 linguri de ulei, apoi se lasa sa se raceasca. 

Intr-un castron se pune lintea macinata, ceapa si morcovul calite, susanul, usturoiul zdrobit, patrunjelul tocat si condimentele dupa gust.  Se adauga si faina si se amesteca toata compozitia pana se leaga. Se formeaza bilute cam de marimea unor nuci. 

Intr-o tigaie mai inalta, se incinge uleiul. Uleiul trebuie sa fie cam de 2 degete in tigaie, sa se prajeasca in baie de ulei, altfel exista riscul sa se imprastie compozitia de chiftele. Asadar, se incinge uleiul, apoi se prajesc chiftelutele in baie de ulei pana se rumenesc. Se scot pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei si se servesc cu o salata, cu un sos dulce-acrisor, cu garnitura preferata, sau simple. 

Sunt delicioase si cu siguranta voi mai pregati.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.