joi, 8 februarie 2024

Tarta vegana cu crema de vanilie

 

Am gasit aceasta reteta pe Instagram, de unde eu ma inspir foarte mult, deoarece gasesc o sumedenie de retete vegane delicioase. Reteta am luat-o de aici, https://www.instagram.com/p/C2t7t6YgNJ0/ insa am facut unele modificari, adica am inlocuit cele 100 g amidon cu 3 plicuri budinca de vanilie, (de fapt tot amidon e, dar mai aromat). Si deasupra am facut jele de fructe, nu doar sos. 

Tarta a avut un succes atat de mare incat joi am facut varianta cu zmeura si s-a mancat in doua zile. Astfel ca sambata am facut si varianta cu visine. 

Ideal e, pentru a putea taia felii frumoase, sa lasati peste noapte la frigider, sa se intareasca bine crema. Eu am avut pofticiosi prin preajma si n-au avut rabdare , astfel ca am lasat-o la geam sa se raceasca o ora, apoi inca doua ore in frigider. 😆

Reteta e una extrem de simpla, contine putine ingrediente, dar rezultatul e unul delicios.


Ingrediente:

-1 aluat foietaj

-1 l lapte de soya (sau orice alt lapte vegetal)

-200 ml frisca vegetala

-3 plicuri  budinca vanilie (sau 100 g amidon)

-150 g zahar

-1 fiola esenta de vanilie

- coaja rasa de la o lamaie


Ingrediente jeleu de zmeura/visine

-250 g zmeura (am avut congelata)

2 linguri apa

-2 linguri zahar

-1 lingura amidon


Mai intai se ia o foaie de aluat foietaj si se tapeteaza cu aceasta foaie, o forma de tort cu diametru 22 cm, inclusiv pe margini. Eu am taiat putin din colturi si am lipit unde era nevoie, sa se acopere si marginile.

(Eu zic sa puneti pe fundul formei si hartie de copt, pentru a nu se lipi foietajul. Prima data nu am pus si s-a lipit destul de tare.)

Foaie se inteapa cu furculita din loc in loc. 

Se fierbe budinca astfel: Se pune intr-un vas, continutul plicurilor de budinca, zaharul, coaja de lamaie, vanilia. Se adauga treptat laptele vegetal, amestecand cu un tel, astfel incat sa nu se formeze cocoloase. Se fierbe budinca pana se ingroasa, apoi se ia de pe foc si se adauga frisca lichida. Se amesteca pana se omogenizeaza. Crema obtinuta se toarna in forma de tort tapetata cu aluatul foietaj. Marginile foietajului se indoaie este crema.

Forma de tort se introduce in cuptorul preincalzit la 150 C si se coace tarta timp de 50 minute.

Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, apoi se pune in frigider minim 2 ore. 

Crema va parea destul de moale, insa dupa racire se va intari.

Pentru jeleul de fructe, se pun toate ingredientele ntr-un vas si se fierb pana se ingroasa. 

(Daca va deranjeaza samburii, pasati mai intai zmeura si apoi adaugari amidon si zahar si fierbeti pana se ingroasa. Jeleul va fi mult mai bun si mai fin si nici nu va vor intra semintele printre dinti. Eu n-am avut timp atunci sa pasez si zmeura.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.