sâmbătă, 24 septembrie 2011

Catina cu miere


Este un abust fructifer cunoscut ca facand parte din flora spontana a Romaniei, care se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie, cosmetica  dar si ca planta ornamentala. Fructele, cu un gust acrişor-astringent se recoltează din a doua jumătate a lunii august pînă spre jumătatea lunii octombrie.
Există un cuvânt care caracterizează cel mai bine cătina: antioxidant! Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Betacarotenul – necesar ochilor se găseşte în cătina albă din belşug, (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov) iar prin vitamina E, numită şi “a tinereţii”, cătina albă este implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism. Mai regasim celuloza, microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc. Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute inca din antichitate, iar in prezent, de la catina se obtin urmatoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, siropuri de fructe, ulei de fructe. Acesta din urma este si cel mai valoros din punct de vedere medical.
Utilizari :
Fructele se păstrează cel mai bine în miere de albine. Se consumă atît cît suportă fiecare. Tot secretul este sfărîmarea între dinţi şi mestecarea seminţei din fruct, aceasta fiind, de fapt, adevăratul depozit de vitamine. Cei care preferă un somn liniştit, este bine să consume fructe de cătină numai în prima parte a zilei, consumul lor către seară dînd un efect mai puternic decît cel al cafelei.
Prin prelucarea fructelor in industria alimentara se obtin produse foarte apreciate cum ar fi suc, nectar, sirop, gem, jeleu, dulceturi, peltea, lichioruri, diverse bauturi alcoolice – nu sînt atît de bogate în vitamine precum fructul în sine !
Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea: depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei.
Uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice. De asemenea se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. Cu catina se mai trateaza afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala si gingivitele.
 Mugurii de catina au efect afrodisiac, stimulează apetitul sexual, combat infertilitatea atît la femei cît şi la bărbaţi, fiind considerate de către cei ştiutori o adevărată viagra naturală românească.
Produse din cătină au fost utilizate si în alimentaţia cosmonauţilor, datorită efectului energizant şi echilibrant dar şi de mărire a rezistenţei organismului la acţiunea radiaţiilor cosmice (miraculoasa planta este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protecţie împotriva radiaţiilor solare sau de altă natură).
Se utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul obtinut din catina are proprietati terapeutice foarte puternice – produsul are efecte regenerante, de intinerire si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare.
Catina este si un foarte bun antiinflamator si inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii.
Fructele de cătină conţin, în proporţie de 35%, acid palitoleic – un acid gras foarte important care se găseşte în compoziţia pielii, ajutând la întreţinerea celulelor şi la vindecarea leziunilor. Uleiul extras din seminţe conţine 17% acid oleic, 34% acid omega 3 şi 31% omega 6.
Bogatia de ingrediente bioactive, fiecare cu actiunea sa specifica, fac din uleiul de catina o materie prima cu multiple efecte benefice pentru industria cosmetica.
Produsele cosmetice ce contin ulei de catina au proprietati nutritive, cicatrizante, emoliente si de protectie antisolara. Uleiul de catina combate imbatranirea prematura a epidermei prin efectul antiradicalic si prin refacerea tesutului conjunctiv alterat de varsta. Este eficient în tratamentul arsurilor şi escarelor, în dermatite, eczeme, cuperoză, acnee, psoriazis, arsuri solare.
Beneficiile miraculoase ale catinei sunt unul din motivele pentru care am ales cosmeticele bio produse de firma Eco Naturkosmetik, printre care regasim:
Lotiune tratament cu ulei de argan si catina – o excelenta crema non grasa, antioxidanta si cu efect nutritiv si antirid
Gama completa pentru bebelusi  si copii cu rodie si catina alba : crema fata bebe, crema fundulet, sampon & gel de dus, spumant baie, ulei de masaj si, nu in ultimul rand, protectia solara FPS45.

.
Pe unele sit-uri am citit ca se lasa la macerat 7 zile, pe altele doua saptamani, pe altele scrie ca nu e nevoie si ca se poate consuma imediat. Se ia o lingurita in fiecare zi, pe stomacul gol si se mesteca fructele, pentru a sparge si semintele care sunt adevarata sursa de vitamine.

6 comentarii:

  1. O lingurita si mie de imunizare ca nu am de unde lua catina!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu placere. Mai am o gramada si ma gandesc sa o congelez. Dar se gaseste in toate pietele acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu se gaseste catina pe aici ca as face un borcanel.pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru articol,m-ai convins sa-mi pun un borcan sincer nu stiam nimic despre catina si despre beneficii...dar n-am inteles cum se i-a ,cum se foloseste?
    Te pup si o dumineca placuta!!!a

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu am in frigider,ai dreptate,e super bogata in vitamine,am observat ca ne asemanam in pasiuni,imi plac filmele,muzica si cartile care-ti plac si tie,ce nostim

    RăspundețiȘtergere
  6. prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, Tratament Escare

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.