sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Prajitura Kati




Este una din prajiturile foarte vechi si foarte bune din caietul cu retete al mamei mele. N-am mai facut aceasta prajitura cred, de mai bine de 10 ani si acum mi-am amintit de ea. Am facut-o cu niste modificari fata de reteta originala.

Ingrediente pentru foi:

-500 g faina
-1 plic praf de copt
-200 g unt/margarina
-3 galbenusuri
-coaja rasa de la o lamaie
-150 g zahar
-zahar vanilat
-3-4 linguri smantana

Faina se amesteca cu praful de copt, zaharul, vanilia, coaja de lamaie, galbenusurile si untul. Se adauga smantana cat cuprinde ca sa iasa un aluat potrivit de moale (cam 3-4 linguri). Aluatul astfel obtinut se imparte in trei parti egale si pe dosul unei tavi unse cu unt si tapetata cu faina se coc 3 foi.


Fiecare foaie se inteapa cu o furculita ca sa nu se umfle la copt. Se coc relativ repede, aproximativ 10 minute asadar fiti atente la cuptor sa nu se arda foile.


Cele mai frumoase doua foi se pastreaza iar a treia se faramiteaza.



Ingrediente pentru umplutura/crema:

-200 g unt
-120 g zahar pudra (reteta prevede 150, deci puteti pune si mai mult, eu am considerat suficient)
-3 linguri gem de caise (eu am pus un borcan intreg de dulceata de visine pentru ca imi place mai mult)
-foaia zdrobita
-2 linguri cacao
-esenta de rom (nu am pus la crema, am folosit-o la insiroparea foilor)
-o cescuta visine din visinata (optional)
-cateva visine din congelator)
-200 g biscuiti macinati

Se amesteca untul cu zaharul pudra pana devine spumos, se adauga cacaoa, biscuitii si blatul zdrobit, dulceata de visine, visinele din visinata si proaspete. Umplutura astfel obtinuta trebuie sa aiba consistenta asemanatoare cu a salamului de biscuiti, deci sa nu fie moale.


Se insiropeaza cu esenta de rom prima foaie. Eu am pus esnta intr-o cescuta si cu o pensula am uns foaia. Se pune toata umplutura, apoi a doua foaie insiropata. 



Glazura:

-3 albusuri (eu am pus 5 pentru ca aveam si in congelator)
-8 linguri zahar (eu am pus 10 linguri la 5 albusuri)
Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul si se bat in continuare deasupra aburului pana se dizolva zaharul. Se intinde spuma pe toata prajitura si se rade deasupra ciocolata.
 Ar fi aratat mai bine daca faceam niste aveline cu poshul, insa era trecut de ora 22 cand am terminat prajitura si n-am mai avut chef.

Prajitura se taie a doua zi cu un cutit bine ascutit, inmuiat in apa, pentru a nu se lipi spuma si a se taia frumos feliile de prajitura.



Din pacate aparatul meu a inceput sa dea rateuri si nu imi ies pozele foarte frumoase.



35 de comentarii:

  1. Imádom ezt a sütit ,nagyon finom ,nem tudom miért nem sütöm gyakrabban?

    RăspundețiȘtergere
  2. En is nagyon szeretem es megis egy jo par eve nem sutottem. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. super arata prajitura,nu am facut-o niciodata ,dar e tare atragatoare ,am sa o fac si eu,o seara buna

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristina Nagyon szorgalmas vagy,és ügyes!!!szép!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Si mama mea facea prajitura asta. Si eu o am in caiet dar nu stiu cum se numeste... poate are alt nume ca pe asta nu il retin. Trebuie sa o caut sa vad de curiozitate cum se numeste.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte, foarte buna.O facea si Lucica.
    Pupic lui Alex, iar tie iti doresc sa fi bine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Bianca, eu stiu ca asta e numele ei, cel putin asa e in caietul mamei mele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte bine arata prajitura... ce-as mai manca si eu o bucata!!...

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce bunatate de prajitura ,e buna rau ... am facut-o si eu dar cu mult timp in urma .Am sa incerc si varianta ta Cristina asa cu visine in ea.....multumesc pt idea cu visine.Salutari si un inceput de an sanatos si tot ce iti doresti sa ti-se implineasca.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sub denumirea asta o stiu si eu, dar nu retin daca e la fel. O voi cauta, ca la fel nu am facut-o de ani buni. O seara frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte apetisanta prajitura ta, imi place foarte mult cum arata! O voi incerca curand !

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc Sella, ma bucur ca iti place varianta mea de prajitura.

    RăspundețiȘtergere
  13. E tare buna prajiturica asta, iar reteta o cunosc si eu tot sub denumirea asta. Oricum nici eu nu am mai facut-o de ceva ani buni...

    RăspundețiȘtergere
  14. exact asa se numeste si reteta mea, si cred ca e la fel in ceea ce priveste cantitatile! Singura problema pe care am avut-o au fost foile f f fragede care s-au cam faramitat ...dar am reusit s-o dreg si a aratat spectaculos.

    Si eu tot cu visinata o insiropez ;) Acum am ramas fara, din pacate

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua!
    Va rog sa-mi spuneti cum trebuie facut ca foile sa se inmoaie dupa 2 zile. Ultimele 2 dati cand a facut mama mea, dupa multi ani, au iesit foile tari si asa au ramas si dupa 4-5 zile.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  16. "Anonim", foile se inmoaie pe a doua zi deja. Atentie la timpul de coacere. Nu trebuie lasate mai mult de 10 minute pentru ca se usuca si devin tari. Apoi, eu am insiropat cele doua foi, de fapt asa cum am specificat in reteta, am pus esenta de rom intr-o ceasca si am uns foile cu pensula inmuiata in rom. Desigur si umplutura va contribui la inmuierea foilor. La mine a doua zi prajitura s-a taiat frumos si era numai buna de mancat.

    RăspundețiȘtergere
  17. Timpul de coacere nu a fost depasit doar ca nu a uns foile cu rom. Am mai vazut o varianta cu ungerea foilor cu gem de caise pt a se inmuia. Oare asta sa fie secretul? Ungerea foilor cu rom sau gem? Ir reteta e in loc de grame la faina si zahar, in linguri 15 faina si 8 zahar.In plus mai pune, in loc de unt, o lingura rasa de untura.
    PS.: Eu tin minte, cand facea bunica in copilarie, ca ar fi fost in crema si stafide, dar nu sunt sigur.

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  18. Stii cum se spune, "cate bordeie atatea obiceie". In reeta mamei apare gemul de caise insa eu am pus de visine, pentru ca imi place mai mult. Apoi, eu am adaugat visine din visinata. Dar la fel de bine se pot pune stafide inmuiate in rom.
    Untura stiu sigur ca fragezeste, deci nu-mi explic din ce cauza au fost foile mai tari. Incearca sa le insiropezi cu rom. Sau daca nu-ti place gustul, poti cu un sirop de zahar ars sau eu stiu? cu orice iti place.

    RăspundețiȘtergere
  19. foarte,foarte aspectuoasa si gustoasa prajitura!!!Felicitari!!POT SA VIN LA TINE???:)))))

    RăspundețiȘtergere
  20. Multumesc . Mai intii imi spui cine esti si apoi poti sa vii. :)

    RăspundețiȘtergere
  21. sunt o biata muritoare careia prajitura asta i-a starnit pofte nebanuite si dorinta de a face prajituri,nu am mai facut de 8 ani:(((m-am rezumat la cofetarii...dar mi-e lehamite de ele...vreau sa simt gustul si aroma prajiturilor de casa!!!Ai toata admiratia mea,felicitari!!!Am o intrebare,nu se gasea pe vremea lui Ceausescu,O prajitura de genul asta sub numele de FELII-GUTUI???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, multumesc pentru aprecieri. Ma bucur ca iti plac prajiturile mele. Sa stii ca nu sunt greu de facut si nu se compara cu cele de cofetarie.
      Nu-mi amintesc de acea prajitura. De pe vremea lui Cau, eu am ramas cu Indienele, Islerele, Ora 12 si preferata mea, Capriciu. :) Primele trei le-am facut, la ultima insa doar visez.

      Ștergere
    2. ADEVARATUL NUME ERA FELI-GUTUI !!!!!!

      Ștergere
  22. Buna ziua,bine te-am gasit!!Am facut prajitura asta dupa reteta ta,a iesit ffff buna,eu am mai adaugat in plus stafide multeeee inmuiata in mult rom...a iesit o nebunie de prajitura,si gustoasa ,aspectuoasa,inalta....ce mai,am avut o tava de 25/30 tava...am mancat pe saturate:)))))Multumesc pentru postarea retetei,e cea mai reusita!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga "Anonim", ma bucur ca ti-a placut reteta mea de prajitura. Multumesc pentru vizita. Te mai astept.

      Ștergere
  23. eu nu am inteles cu "bezeaua" batem spuma albusurile intindem pe prajitura si ornam cu ciocolata si gata? bezeaua aia pusa nu o mai dam un pic la cuptor?sau o lasam asa cruda pe prajitura?

    RăspundețiȘtergere
  24. Bezeaua se bate pe aburi, dupa care se intinde pe prajitura si se pune ciocolata rasa sau se pudreaza cu cacao. Prajitura nu se mai coace cu bezeaua deasupra!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.