sâmbătă, 13 martie 2010

Cremsnit fals


Am intalnit aceasta prajitura pe toate blogurile, toate forumurile culinare posibile, sub diferite denumiri: prajitura inteligenta, prajitura desteapta, cremsnit fals, prajitura care se separa.
O aveam de mult in plan insa abia azi i-a venit randul. Trebuie sa spun ca pentru mine aceasta prajitura a fost o mare dezamagire. Desi baietilor le-a placut foarte tare, mie nu mi-a placut . Ma asteptam la ceva mult mai bun.

Avem nevoie de:


- 8oua
-300 g zahar
- 8 linguri faina
- 200g unt
- 1l lapte
- 2 vanilii
- coaja lamaie

Se separa ouala, albusurile se bat spuma tare.



Galbenusurile se bat cu zaharul si vanilia si coaja de lamaie, pana devin spumoase. Se adauga untul moale si se bate pana se incorporeaza untul.


Peste galbenusurile amestecate cu unt se adauga treptat faina si laptele, amestecand cu mixerul. In final se adauga albusurile batute spuma, amestecand cu lingura de sus in jos.
Rezulta o compozitie cu aspect indoielnic de maioneza taiata. In momentul acela as fi jurat ca n-o sa iasa nimic. Se toarna compozitia intr-un vas termorezistent uns cu unt si tapetat cu faina.


 Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace prajitura la foc mic timp de 1 ora si 10 minute.
Se face testul cu scobitoarea.



Se pudreaza cu zahar si dupa ce se raceste se portioneaza.
Ar trebui sa se vada cele 3 straturi separate. Se vad dar nu chiar asa cum ar trebui, partea de jos nu s-a rumenit atat de frumos ca si partea de sus.







 

16 comentarii:

  1. Cristina de aratat arata super bine, gustul nu stiu cum este ca nu am incercat niciodata,nu stiu de ce dar nu m-a tentat

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am avut aceeasi dezamagire cu aceasta prajitura...Atatea aprecieri,cum se separa, gust identintic cu cremesul, ce grozava e...de unde, nici de departe, are gust curat de lapte si straturile...discutabile, unde se coaguleaza, unde nu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Vio. Daca n-ai incercat-o pana acum, eu zic sa nici n-o incerci.
    Anonim, asa e, atatea aprecieri, atat era de laudata aceasta prajitura incat am tinut mortis s-o incerc. Mai ales ca ne place cremesul si ma gandeam ca daca e asa si gustul... Straturile s-au separat, cred ca se si vede insa mie nu mi-a placut gudtul puternic de oua.

    RăspundețiȘtergere
  4. arata tare bine cremesul tau..din pacate am incercato si eu o data si nu m-a dat pe spate.aspectul intra-adevar e frumos,mai ales cum se separa straturile singure...oricum felicitari!ti-a iesit f bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult. Cel putin stiu ca n-am sa mai fac niciodata aceasta prajitura. Doar daca nu mi-o cer baietii. Lor le-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Este un din prajiturile preferate ale domnului Mitu.
    Felicitari, ti-a iesit foarte frumoasa.Duminica placuta.

    RăspundețiȘtergere
  7. n-am mancat niciodata aceasta prajitura desi am fost tentata s-o fac de multe ori.oricum a ta arata bine imi pare rau ca te-a dezamagit gustul.pote voi incerca insa reteta de cremsnit originala.pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc Micule. Si sotului i-a placut foarte tare prajitura. Si surprinzator i-a placut si lui Alex.
    Sarah, asa zic si eu, mai bine un cremsnit original.

    RăspundețiȘtergere
  9. O aveam in plan ptr maine, insa nu ma puteam hotara pe care s-o fac ca am adunat vreo 8 retete de ici-colo..Inseamna ca ma bag la una din retetele cu foi..Mai vedem ce iese..
    O duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. criss,ti-a iesit f. bine,insa mi-ai taiat elanul de a o face...putem masca oul cu ceva arome puternice,oare?

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu stiu ce sa zic Alison. Probabil daca in loc de zahar vanilat pui esenta de vanilie. In rest prajitura trebuie sa fie foarte rece si atunci e comestibila. In mod surprinzator sotului i-a placut foarte tare prajitura si a zis ca ar trebui repetata. Poate peste ceva timp cand voi fi in pana de idei.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am incercat-o si eu, mi-a iesit cam la fel, deci blatul de jos parea cam necopt. Am gasit insa o bloggerita, chiar una pe care ma bazez, care mi-a spus ca prajitura e minunata daca nimeresti temperatura corecta de coacere, pentru ca blatul de jos trebuie sa iasa si el copt, pufos si insiropat (se si vede in pozele ei). In cazul nostru se pare ca temperatura a fost prea joasa. Eu parca nu m-as lasa pana n-o nimeresc.
    http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2009/09/prajitura-desteapta.html

    RăspundețiȘtergere
  13. Arata bine prajitura. Pacat ca nu a fost pe asteptarile tale.

    RăspundețiȘtergere
  14. Asta e, nu tot ce arata bine e si bun.

    RăspundețiȘtergere
  15. Tare bine arata, nu stiu cum de nu-ti placu!

    RăspundețiȘtergere
  16. Merci Oana. Am s-o repet oricum pentru ca exista cereri.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.