Caciuli rusesti ...pe timp de vara. Sau macar calendaristic vara...ca vremea de afara ne duce cu gandul mai degraba la toamna decat la vara. Aceasta prajitura s-a nascut accidental, pentru ca atunci cand am copt blatul pentru Tortul carte, m-am jucat Pet resque saga pe facebook :D si am cam pierdut notiunea timpului, astfel ca atunci cand m-am trezit, marginile blatului se uscasera prea tare. Blatul de tort era compromis, astfel ca a trebui sa coc un alt blat. Initial am zis ca fac un salam de biscuiti si rezolv treaba, oricum de aruncat nu l-as fi aruncat. Dar mi-am amintit de prajitura "Caciuli rusesti" sau "Cusma cazacului", cum am mai intalnit-o pe net si am zis ca e momentul potrivit sa transform un blat simplu in ceva bun, aspectuos si care sa aiba si trecere.
Blat:
-6 oua
-6 linguri zahar
-1 lingura apa
-1 lingura ulei
-6 linguri faina
-2 linguri cacao
-1 plic praf de copt
-6 linguri zahar
-1 lingura apa
-1 lingura ulei
-6 linguri faina
-2 linguri cacao
-1 plic praf de copt
Pentru blat, se bat albusurile spuma. Separat, se pun galbenusurile cu
zaharul, apa si uleiul intr-un bol si se bat cu mixerul pana se albesc,
isi dubleaza volumul si zaharul se topeste. Se adauga faina amestecata
cu cacao si praf de copt. Apoi se lasa mixerul deoparte, se adauga
albusurile batute spuma si se amesteca cu o paleta sau cu o lingura,
amestecand de jos in sus, sa ramana o compozitie aerata. Se toarna
comopozitia intr-o tava 20/30 tapetata cu hartie de copt si se coace
blatul 35 minute la foc mic in cuptorul preincalzit. Dupa ce sa racit se
taie blatul in doua foi egale.
Din cele doua foi se decupeaza cerculete cu un pahar.
Crema:
-1 plic crem Ole de vanilie
-200 ml lapte
-300 ml frisca Meggle
+
-100 g fulgi de cocos
Se pun toate ingredientele intr-un bol si se mixeaza 3 minute la viteza maxima, pana rezulta o crema spumoasa. Cum am mai spus si cu alte ocazii, e singura crema in care folosesc "prafuri". Si asta pentru ca e rapida si foarte buna. (De aceasta data am apelat la solutia de criza, pentru ca ma grabeam si n-am mai avut timp sa fierb o crema de vanilie, sa astept sa se raceasca si apoi s-o amestec cu frisca batuta. Dar puteti folosi orice alta crema va place.)
Cu jumatate din crema obtinuta se lipesc cerculetele decupate din blat. Cu restul, se ung prajiturelele pe margini si se tavalesc prin fulgi de cocos. Merge destul de repede, deci nu va faceti griji. La mine toata operatiunea insemnand decuparea, umplerea, tavalirea si glazurarea n-a durat mai mult de 35-40 minute.
-Glazura:
-90 g ciocolata cu lapte
-50 ml frisca lichida
Se topeste ciocolata impreuna cu frisca si cu ajutorul unei lingurite se glazureaza fiecare prajitura, avand grija sa nu se murdareasca marginile .
Uhmm..che carini..e quanta bontà!!
RăspundețiȘtergereBuona serata e buona domenica.
inco
Grazie Inco.
RăspundețiȘtergereSepci de cazac stiam si eu si ma atrage reteta.
RăspundețiȘtergereFelicitari lui Alex.
Sunt grozave, si chiar seamana cu caciulile cazacilor, felicitari!
RăspundețiȘtergereArata nemaipomenit. O fac de Craciun. Merci
RăspundețiȘtergereMultumesc mult.
Ștergere